Středa, 24. dubna 2024

Šarmantní ekoložka v čele statistiků

Šarmantní ekoložka v čele statistiků

IVA RITSCHELOVÁ

Expremiéra Jana Fischera vystřídala v čele Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Dosavadní rektorku ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně jmenoval do funkce předsedkyně ČSÚ prezident Václav Klaus právě na Fischerův návrh.

>>Paní docentka Ritschelová naplňuje parametry odborné, manažerské i parametr u této pozice velmi zásadní, tedy striktní politické nezávislosti,<< zdůvodnil svou volbu expremiér a dlouholetý předseda statistického úřadu.

Ritschelová nicméně před třemi lety s politikou zakoketovala, když dostala od Strany zelených nabídku vystřídat Danu Kuchtovou v čele ministerstva školství. Nakonec však v čele resortu stanul Ondřej Liška.

Šestačtyřicetiletá rodačka ze severočeského Varnsdorfu absolvovala Technickou univerzitu v Liberci a pražskou Vysokou školu ekonomickou, kde před deseti lety obhájila titul docent.

Ve své vědecké práci se zabývá především makroekonomickými aspekty tvorby a ochrany životního prostředí. Domluví se čtyřmi cizími jazyky.

Se statistikou má bohaté zkušenosti, v Českém statistickém úřadu v minulosti zastávala post šéfky odboru životního prostředí. Zasedá rovněž v sekci statistiky životního prostředí Eurostatu a Evropské hospodářské komise.

Během své kariéry absolvovala řadu odborných stáží, tři roky působila v Římě ve statistické divizi OSN, účastnila se mise v Kosovu, Arménii, Gruzii a dalších zemích. Přednášela ve Velké Británii, Rusku, Německu a Polsku.

Na Purkyněho univerzitě pracovala Ritschelová od roku 2001, šest let jako prorektorka pro vědu a výzkum, od roku 2007 školu vedla.

Řídila sedm fakult, tisíc zaměstnanců a zhruba jedenáct tisíc studentů. >>Je vysoce pracovitá a erudovaná,<< chválil před časem svou šéfku František Holešovský, děkan fakulty výrobních technologií.

I když Ivu Ritschelovou nabídka šéfovat statistickému úřadu potěšila, univerzita se jí neopouští lehko. Podařilo se jí totiž sehnat 1,2 miliardy korun na výstavbu univerzitního kampusu, a ta se teď pomalu rozbíhá. Odchází tak uprostřed práce. >>Univerzita je do určité míry mým dítětem. Budu ji zdálky nejenom pozorovat, ale i podporovat,<< svěřila se Českému rozhlasu.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů