Úterý, 19. března 2024

UNESCO vyškrtlo Galapágy ze seznamu ohroženého světového dědictví

UNESCO vyškrtlo Galapágy ze seznamu ohroženého světového dědictví

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na svém zasedání v brazilské metropoli Brasília odhlasovala stažení ekvádorského souostroví Galapágy ze seznamu světového dědictví v ohrožení. Na seznam naopak přibyly ugandské Hrobky bugandských králů v Kasubi postižené letos požárem.

Ekvádorské ostrovy vulkanického původu v Tichém oceánu byly na seznamu od roku 2007. Ohrožovaly je údajně rostoucí zalidnění ostrovů, rybolov a turistika. Výbor světové organizace ale hlasováním v poměru 15 ku čtyřem podpořil návrh Brazílie, aby byly z listiny UNESCO vyškrtnuty s odůvodněním, že Ekvádor v posledních letech udělal v ochraně Galapág velký pokrok. "Je důležité uznat úsilí ekvádorské vlády o zachování tohoto dědictví," prohlásil šéf brazilské delegace Luiz Fernando de Almeida.

Na Galapágách studoval rostlinné a živočišné druhy v 30. letech 19. století Charles Darwin. Získané poznatky přispěly k formulování jeho teorie evoluce přirozeným výběrem.

Na seznam ohroženého kulturního a přírodního dědictví UNESCO byly nově zapsány Hrobky bugandských králů na kopci Kasubi. Turistickou atrakci poblíž ugandské metropole Kampaly letos v březnu poničil požár.
"Objekt, vynikající příklad architektonického stylu, který rozvíjelo Bugandské království od 13. století, bude zrekonstruován," uvedlo UNESCO ve svém prohlášení.

Seznam světového dědictví v ohrožení je zvláštní seznam světového dědictví UNESCO zahrnující přírodní a kulturní památky, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku.
'
UNESCO bude v brazilském hlavním městě rokovat do úterý. Aktualizován bude také hlavní seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Mezi dvaatřiceti kandidáty na zápis jsou například amsterodamské kanály, historický bazar v íránském Tabrízu či atol Bikini na Marshallových ostrovech, kde USA v roce 1954 odpálily první vodíkovou bombu.

Česká republika ani Slovensko se letos o žádný nový zápis neucházejí. V Česku je nyní 12 kulturních památek a pozoruhodných míst chráněných UNESCO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů