Sobota, 20. dubna 2024

Vytékající ropa ohrožuje Michiganské jezero

Vytékající ropa ohrožuje Michiganské jezero

Guvernérka amerického státu Michigan Jennifer Granholmová ostře kritizovala kanadskou ropnou společnost Enbridge za nedostatečnou reakci na únik ropy z poničeného ropovodu poblíž Michiganského jezera. Požádala o pomoc federální vládu, i když Enbridge tvrdí, že do likvidace úniku suroviny nasadila 200 lidí.

Na závadu ropovodu se přišlo v pondělí. Do přítoku řeky Kalamazoo, vlévající se do Michiganského jezera, unikly tři miliony litrů suroviny. Znečištěná voda se blíží k jezeru. Vznáší se nad ní silný zápach a lidé nacházejí mrtvé ryby i ptáky pokryté černou mazlavou tekutinou. Úřady zakázaly rybolov i koupání.

Granholmová na tiskové konferenci řekla, že dostane-li se ropa do jezera, bude to "tragédie historických rozměrů". Dosavadní pokusy vodu na horním toku čistit jsou podle ní naprosto neadekvátní, protože ropa je už 130 kilometrů od místa, kde se do ní dostala.

Agentura pro ochranu životního prostřední do boje s ropou nasadila 400 lidí, ale zrušila na středu plánovanou tiskovou konferenci.

Prasklina v ropovodu postaveném v roce 1969 je široká 76 centimetrů. Z Griffithu v Indianě do ontarijské Sarnie se jím denně přepraví 30 milionů litrů ropy. Je součástí systému ropovodů, jimiž proudí ropa exportovaná z Kanady k rafineriím v USA. V tomto případě jde o linii napojenou na podniky ve státech Michigan, Ohio a Ontario.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů