Úterý, 19. března 2024

Odpadků na českých dálnicích za dva roky přibylo o tři čtvrtiny

Odpadků na českých dálnicích za dva roky přibylo o tři čtvrtiny

Lidé tuzemské dálnice stále více využívají také jako smetiště, objem odpadu odklizeného z víceproudých komunikací a jejich okolí se za dva roky zvýšil o víc než tři čtvrtiny. Podle statistik Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zde silničáři v roce 2007 sesbírali 2300 tun odpadu, loni to už bylo přes 4200 tun. Síly silničářů přitom zdaleka nestačí na odklizení všech odpadků.


"Když na kterémkoliv místě na dálnici vystoupíte a sejdete ze svahu, tak najdete hromady bordelu. My to samozřejmě uklízíme, ale nedá se to zvládnout, uklízíme hlavně těleso dálnice a odvodňovací kanály," řekl ČTK Stanislav Šimon, šéf Střediska správy a údržby dálnice (SSÚD) v Mirošovicích nedaleko Prahy.

Právě úsek dálnice D1 za Prahou patří k vůbec nejznečištěnějším. Jen loni z průhonických odpočívadel svezla silniční údržba přes 200 tun odpadků, zhruba stejně pak posbírala mimo odpočívadla. Většina odpadu je přitom mimo určená místa. Z odpočívadel u Průhonic silničáři třikrát týdně odvážejí velkoobjemové odpadové kontejnery, které podle Šimona téměř nepostačují.

Odklízení odpadů stojí ročně ŘSD miliony korun, na dálnicích má správa celkem 16 středisek správy a údržby. Například mirošovičtí platí na skládce 450 korun za jednu tunu, ve spalovnách je odevzdání odpadu několikrát dražší. Další výdaje jdou na mzdy a pohonné hmoty.

Ačkoliv za rostoucí statistikou mohou být i dokonalejší technologie - na D1 se například používá sekačka, která zároveň vysává odpad - silničáři jsou přesvědčeni, že lidé nechávají na dálnicích stále více nelegálního odpadu. "Lidé tam vozí odpadky, když jedou v neděli z chat a chalup, prostě šetří," posteskl si Šimon. Výjimkou podle něj nejsou ani staré sedací soupravy, které lidé místo řádné likvidace ponechají u dálnic.

Za velký problém přitom Šimon považuje to, že stejně se chovají i živnostníci, například provozovatelé občerstvení. "Stává se to dost často, dokonce vyvážejí nepříjemné věci, jako hovězí kosti nebo kuřata, s tím jsou potom obrovské komplikace," uvedl Šimon. Občas se sice podaří zjednat nápravu za pomoci policie, drtivá většina nepořádníků ale zůstane nepotrestána.

"Obávám se, že by bez pravidelného úklidu naše dálnice vypadaly strašlivě a ani by nebylo vlivem odpadků možné bezpečně projíždět," vyjádřil se v minulosti šéf ŘSD Alfred Brunclík. Chování některých řidičů označil za bezohlednost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů