Úterý, 19. března 2024

V USA má vzniknout 4600 napájecích stanic pro elektromobily

V USA má vzniknout 4600 napájecích stanic pro elektromobily

Ve Spojených státech by mělo být do konce příštího roku kolem 4600 soukromých i veřejných napájecích stanic pro hybridní elektromobily. Na programu, v jehož rámci budou ve vybraných částech země umístěny zdarma, se podílejí např. automobilky Ford či Chevrolet, které chtějí zanedlouho uvést na trh osobní auta s elektrickým pohonem. Projekt by měl stát 37 mil. dolarů, z toho 15 mil. poskytne vláda jako součást stimulu na podporu ekonomiky. Měl by pomoci prvním majitelům ekologických vozů zmírnit vysoké náklady, které budou mít už na pořízení těchto nových modelů. Jedna stanice vyjde na 2000 dolarů (zhruba 42.000 Kč).

"Nabíjecí stanice se začlení do naší rostoucí již hotové sítě a urychlí instalaci veřejné i soukromé nabíjecí infrastruktury, což pro změnu povzbudí zákazníky k nákupu vozů poháněných elektřinou," uvedl Richard Lowenthal, který řídí kalifornskou firmu Coulomb Technologies vyrábějící tyto stanice. Společnost jich nyní v USA má asi 700 a využívá je zhruba 130 zákazníků.

Síť nabíjecích stanic by podle deníku The Los Angeles Times měla vlastníky nových vozů poháněných elektřinou zbavit obav, že se v těchto automobilech nedostanou příliš daleko. Například Chevrolet Volt, který by se měl objevit na trhu příští rok, ujede podle informací výrobce na jedno nabití asi 60 km. Vůz bude mít elektromotor a spalovací motor, který ale bude sloužit pouze jako generátor. Jeho kola bude pohánět výhradně elektřina. Podobné automobily se v USA chystají uvést např. i Nissan či Ford.

Vývoj vozů poháněných elektřinou i infrastruktury pro ně podporuje administrativa prezidenta Baracka Obamy v naději, že taková auta sníží závislost USA na zahraniční ropě a zároveň přispějí k ochraně klimatu. Obamův stimul pro ekonomiku na investice do vozů poháněných elektřinou obsahoval 2,4 mld. dolarů.

V Česku loni podporu elektromobilů ohlásila energetická společnost ČEZ, která jich chce do roku 2012 nakoupit 50 až 100 a vyzkoušet je v provozu v Praze a Ostravě. Projekt by měl připravit podmínky pro používání takových vozů v ČR.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů