Úterý, 23. dubna 2024

Český les je nejmladší chráněnou krajinnou oblastí v ČR

Český les je nejmladší chráněnou krajinnou oblastí v ČR

Zatím poslední, v pořadí již pětadvacátou chráněnou krajinnou oblastí (CHKO) Česka se před pěti lety stal Český les. Zařazení zhruba 470 km2 území u hranic s Německem na Domažlicku a Tachovsku mezi CHKO schválila vláda v lednu 2005 s účinností od 1. srpna téhož roku.

Důvodem pro zvýšení ochrany pohoří Český les byla především zdejší výjimečně zachovalá příroda. Do roku 1990 totiž ležela velká část území v hraničním pásmu, a tím byla veškerá hospodářská činnost výrazně omezena. Oblast je i velmi řídce obydlena, neboť po válce řada obcí s odsunem německého obyvatelstva zanikla. Po pádu železné opony vyhlásily tehdejší okresní úřady na území Českého lesa přírodní parky. Na druhé straně hranic navazují německá velkoplošná chráněná území.

CHKO Český les se skládá ze dvou částí, které zabírají téměř celé pohoří při hranici s Německem od České Kubice na Domažlicku po Broumov na Tachovsku. Obě části CHKO rozděluje pás území kolem dálnice D5 v okolí hraničního přechodu Rozvadov a obce Přimda. Součástí CHKO není ani severní část Českého lesa na Chebsku či oblast kolem Všerubského průsmyku na jihu. Na území CHKO leží nejvyšší vrchol Českého lesa Čerchov (1042 m) a několik menších obcí.

Oblast je významná především výskytem původních lesních společenstvech (bučiny, jedlobučiny, podmáčené smrčiny, vrchoviště s výskytem borovice blatky), která jsou ojedinělá i v rámci celé České republiky. Na území CHKO lze nalézt i pestré květnaté louky a pastviny. Hlavně v oblasti Kateřinského potoka se nachází jedna z největších populací bobra evropského v Česku. Z chráněných živočichů zde žijí například i vydra říční, tetřívek obecný a rys ostrovid.

V rámci CHKO je také vyhlášeno 23 maloplošných zvláště chráněných území - po jedné národní přírodní rezervaci (Čerchovské hvozdy) a národní přírodní památce (Na Požárech), 16 přírodních rezervací a pět přírodních památek. Správa CHKO Český les spravuje i národní přírodní rezervaci Chejlava a národní přírodní památku Americká zahrada, které leží mimo CHKO.

Na území CHKO jsou také vymezeny čtyři lokality zařazené na Národní seznam evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000: Kateřinský a nivní potok, Radbuza - Nový Dvůr - Pila, Nemanický potok a Čerchovský les. Tyto oblasti mají zajistit ochranu bobra evropského, mihule potoční, raka potočního a řady zachovalých přírodních stanovišť.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů