Čtvrtek, 28. března 2024

Z programového prohlášení kabinetu

Z programového prohlášení kabinetu

Země stojí na rozcestí, píší trochu dramaticky ministři Nečasovy vlády. HN přenášejí přehled nejdůležitějších oblastí a slibů v neekonomických oblastech, z nichž vyplývá, jakou cestou se nový kabinet chce vydat.

Energetika a ekologie

Ministr životní prostředí Pavel Drobil ve vládním prohlášení připomněl, odkud pochází, a slíbil, že se vláda zasadí o zlepšování kvality ovzduší a to hlavně v jeho rodném Moravskoslezském kraji.

Nekonkrétně se ale v programovém prohlášení píše jen to, že by Ostravě mělo pomoci snižování škodlivých emisí, moderní technologie výroby či zateplování budov.

Kromě toho se chce vláda zaměřit na prevenci proti povodním, ale třeba i proti extrémním suchům. Podporovat chce třídění a recyklaci odpadů. Jasné není, jak dopadne sporný, stamiliardový supertendr na likvidaci ekologických škod, který rozběhla už vláda Mirka Topolánka. Kabinet plánuje posoudit předložené nabídky a rozhodnout, co dál. Zakázka je tedy stále ve hře.

V oblasti energetiky má Nečasova vláda jasno. Bude podporovat výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín a modernizaci Dukovan. Klidní naopak mohou být obyvatelé Horního Jiřetína - v příštích čtyřech letech by se totiž neměly prolamovat limity pro těžbu hnědého uhlí.

Kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů