Úterý, 19. března 2024

Google chce "zelenější" servery, tlačí na dodavatele součástek

Optimalizace na všech úrovních. Google používá úsporné počítače a staví "zelená" datacentra.

Google chce "zelenější" servery, tlačí na dodavatele součástek

Neoficiální heslo internetového giganta Google zní "Nečiň zlo". Obvykle se motto interpretuje jako předsevzetí nakládat s informacemi, hlavním artiklem firmy, co nejodpovědněji a nedopustit jejich zneužití.

Google se však snaží neškodit ani v jiných oblastech. Usiluje o to, aby provoz jeho infrastruktury působil co nejmenší újmu i planetě Zemi. Podrobnější pohled ukazuje, že firma sídlící v kalifornském Menlo Park je v tomto ohledu na světové špičce. Ze studentského projektu, který spolužáci ze Stanfordu Larry Page a Sergey Brin založili v roce 1998, vyrostl Google během neuvěřitelně krátké doby do korporace působící ve většině zemí světa. Podobně rostla i šíře jeho záběru. Z dnes nabízených služeb by ale žádnou nemohl provozovat bez dodávky elektrické energie. A právě v této oblasti je jádro jeho "zeleně" orientovaných projektů.

Jeden dotaz jako ohřátí půl konvice vody?

Na začátku minulého roku oběhla světovými médii zpráva, která všem, kdo jsou na internetu závislí a přitom jim nejsou emise skleníkových plynů lhostejné, připravila šok. Prestižní média jako britský Times nebo BBC tehdy referovala o studii harvardského fyzika Alexe Wissner-Grosse, který se pokusil vyčíslit energetickou náročnost jednoho dotazu. Došel k závěru, že je srovnatelným s ohřátím zpola zaplněním varné konvice. Jeden dotaz by tak zavinil uvolnění sedmi gramů oxidu uhličitého.

Výpočty Wissner-Grosse však zdaleka nebyly neprůstřelné, na což kritici brzy poukázali. I Google se proti výsledkům ohradil a pokusil se dát do relace uhlíkovou stopu svého vyhledávače a jiných běžných činností. V současnosti Google na jedno vyhledávání potřebuje přibližně 0,0003 kWh. To je ekvivalentní vypuštění 0,2 gramu CO2. Pro srovnání - výroba jednoho výtisku novin na recyklovaném papíře přitom zaviní 850krát větší vypuštění CO2.

Zdaleka nejvíc energie spotřebuje přímo computer uživatele. Myslet na úspory je tedy na místě hlavně ve chvíli, kdy vybíráme nový počítač. A v této oblasti se Google doposud velmi angažoval. Mimo jiné je zakládajícím členem iniciativy Climate Savers Computing, jejímž cílem je snížit roční emise CO2 způsobené provozem počítačů o 54 milionů tun. To by vyrovnalo následky provozu 11 milionů aut.

"V Seznamu máme jiné priority"

Pro udržení uživatele ve velmi soutěživém prostředí internetu je zásadní nejen to, aby výsledky byly relevantní, ale i to, aby se vrátily v co možná nejkratším čase. Počty serverů zajišťující bleskovou odezvu na dotaz vyťukaný do vyhledávacího políčka Googlu se pohybují ve statisících. Jejich celková spotřeba se měří v desítkách megawattů, přičemž servery běží nepřetržitě. Takže každé procento, které se podaří ušetřit, je velmi znát.

Google už před lety vsadil na používání běžně dostupných počítačových komponent, z nichž staví své servery. V porovnání se superpočítači vyráběnými na zakázku jde o cenově výhodnější přístup. To, že použité procesory a disky jsou v podstatě stejné jako v běžném pécéčku, však neznamená, že se celková spotřeba datového centra Googlu pohybuje ve stejných relacích jako u konkurence.

V běžných počítačích se značná část energie spotřebuje, ještě než se dostane k součástem zajišťujícím operace s daty. Ve zdroji, který zajišťuje transformaci střídavého proudu na stejnosměrný o mnohem nižším napětí vhodném pro napájení polovodičových komponent, se přitom "ztrácí" až třetina energie. Kromě zdroje jsou často neefektivní i výkonové součástky na základní desce počítače. Google jako významný zákazník má ale sílu na to, aby své dodavatele dotlačil k výrobě úspornějších součástek. Firma tvrdí, že napájení jejích serverů je díky tomu o 15 procent méně "žravé".

Ohledně poskytování přesných údajů o své technologii je firma skoupá. Počet jeho serverů tedy není přesně znám, podle expertních odhadů se však pohybuje blízko půlmilionové hranice a možná už je nad ní. Jednička mezi českými portály Seznam.cz má ve srovnání s Googlem serverů jen zlomek, a proto má i jiné priority.

"Provozujeme jen něco přes 1300 serverů, což je výrazně méně, než kolik má konkurence," sdělil HN Michal Feix, ředitel provozu Seznam.cz. "To znamená, že úspora jednoho wattu na serveru pro nás není v celkovém objemu tak výrazná. Náklady spojené s přímým odběrem energií činí méně než šest procent našich provozních nákladů. I když tuto oblast rozhodně nepodceňujeme, prioritně se soustředíme na jiné oblasti," dodal Feix s tím, že Seznam.cz hodně využívá virtualizaci. Jde o techniku, kdy na hardwaru jednoho stroje běží několik zcela různých služeb. Ty kapacitu počítače sdílí a využívají ho tak na maximum.

Google se zaměřil i na optimalizaci datových center. To jsou budovy, v nichž jsou umístěny tisíce serverů. Ty produkují velké množství tepla, které je potřeba odvést. Protože chladící systémy spolknou až sedmdesát procent celkového příkonu datacentra, inženýři Googlu vsadili na vodní kondenzační chlazení, díky němuž většinu tepla odvede vypařená voda. Budovy se tak chladí téměř zadarmo a klimatizaci je nutno zapnout jen ve špičkách.

Průměrné náklady na chlazení tak Google stlačil na 19 procent původní hodnoty, přičemž odvětvový standard se podle údajů americké agentury na ochranu životního prostředí EPA za stejnou dobu zlepšil jen o čtyři procenta.

Seznam.cz vlastní datová centra neprovozuje. "Pro všechny své servery si prostory v jiných datových centrech pronajímáme. Spotřebu energie proto můžeme optimalizovat především výběrem datacentra, které díky úspornému provozu nabídne nižší cenu za pronájem svých prostor," vysvětlil Feix.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů