Čtvrtek, 28. března 2024

Planktonu v oceánech rychle ubývá

V mořích je nyní o 40 procent méně planktonu než před 60 lety. Za jeho úbytek může hlavně oteplování a okyselování oceánů.

Planktonu v oceánech rychle ubývá

Od roku 1950 se obsah fytoplanktonu ve světových oceánech dramaticky snížil. Podle dosud nejobsáhlejší studie, kterou zveřejnili kanadští vědci v odborném časopise Nature, mizí fytoplankton - rostlinný plankton - z moří tempem zhruba jednoho procenta ročně.

To je velký důvod k znepokojení. Fytoplankton totiž produkuje polovinu veškerého kyslíku v atmosféře. Je také základem potravinového řetězce.

Podle vědců stojí za úbytkem fytoplanktonu oteplování a okyselování oceánů.

"Dramatický nedostatek fytoplanktonu zasáhne bez výjimky celý potravinový řetězec, na jehož vrcholu stojí člověk," varoval šéf výzkumu Daniel Boyce z univerzity v kanadském Halifaxu.

Ve své studii vědci vycházeli ze satelitních snímků, z nichž odvozovali koncentraci chlorofylu v povrchových vrstvách oceánu. Pro starší období museli využít data získaná metodou měření průzračnosti vody, kterou vynalezl jezuitský učenec Pietro Angelo Secchi.

Moře se otepluje

Je to první komplexní práce, která si všímá úbytku fytoplanktonu za tak dlouhé období. Vědci se domnívají, že oceánské vody se nyní v důsledku oteplování mnohem více rozvrstvují. Omezuje se vertikální promíchání vod. Pro plankton je přitom důležité, aby přijímal shora sluneční záření a zespoda živiny.

"Pokud se oceánské vody rozdělí do několika neprostupných vrstev, schopnost fytoplanktonu vstřebávat živiny se sníží," citovala Daniela Boyce stanice BBC.

Pracný výzkum

Úbytek fytoplanktonu je možné pozorovat ve všech oceánech, s výjimkou Indického. Mezi jednotlivými místy jsou přitom značné rozdíly. K největším ztrátám došlo v rovníkovém a jižním Atlantiku.

Naopak v některých pobřežních vodách se jeho množství zvýšilo - jako důsledek živin, které splachují do oceánu řeky z intenzivně obdělávané zemědělské půdy. Vědci proto museli data pečlivě zkoumat. Mnohé údaje vyplývají z přirozených přírodních cyklů, jako je třeba klimatický jev El Niňo v Tichém oceánu.

"Studie nám zabrala tři roky, sběrem údajů jsme strávili mnoho času," uvedl Daniel Boyce. Vědci zkoumali nasbíraná data ze všech možných hledisek, aby se vyhnuli případnému obvinění, že vytvářejí účelové statistické konstrukty.

Přesto jim někteří kolegové doporučili, že by mezi vlivy, které se do stavu planktonu promítají, měl být zahrnut i rybolov. Masivní vzestup rybolovu v posledních sto letech měl teoreticky způsobit přírůstek zooplanktonu - ubylo totiž ryb, které jej konzumují.

"Zvýšené množství zooplanktonu by se pak mělo projevit úbytkem fytoplanktonu, který je pro drobné živočichy potravou," míní Carl-Gustav Lundin z Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Vědci se každopádně shodují, že úbytek planktonu představuje vážnou globální hrozbu.


Důležitý plankton

Definice
Plankton jsou mikroskopické organismy, pasivně se vznášející ve vodním prostředí. Pohybuje se díky mořským proudům a turbulencím.

Rozdělení
Fytoplankton je plankton rostlinný (jednobuněčné a málobuněčné řasy a sinice). Zooplankton je plankton živočišný (drobní živočichové a některá vývojová stadia větších živočichů). Bakterioplankton je plankton tvořený bakteriemi.

Funkce
Plankton je základ potravního řetězce, stává se potravou ryb či velryb. Produkuje polovinu veškerého kyslíku na planetě.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů