Pátek, 19. dubna 2024

V Iráku odsoudili bývalého baasistu na smrt za vysušení mokřadů

V Iráku odsoudili bývalého baasistu na smrt za vysušení mokřadů

Soud v Bagdádu vyměřil trest smrti vysokému představiteli bývalé irácké vládní strany Baas za podíl na vysušování ekologicky unikátních mokřadů na jihu Iráku. Vláda bývalého prezidenta Saddáma Husajna tuto oblast, která je zřejmě biblickou Rajskou zahradou, vysušovala v 90. letech. Pro její neprostupnost ji vyhledávali odpůrci Saddámova režimu.

Rozsudek v procesu se třemi bývalými baasisty padl v pondělí. Trest smrti dostal bývalý člen Rady revolučního velení Mizbán Chádir Hádí, jehož američtí vojáci dopadli v létě roku 2003. Další ze souzených dostal trest doživotního vězení a třetí byl pro nedostatek důkazů omilostněn.

Proces začal před rokem. Před irácko-íránskou válkou, která začala v 80. letech, byly irácké mokřady domovem 250.000 lidí, v 50. letech tam žilo na 400.000 obyvatel. Saddámova vláda se začátkem 90. let rozhodla tamní krajinu vysušit, aby skoncovala s odpůrci, kteří v hustém rákosovém porostu nacházeli úkryty. Počet obyvatel se tehdy zredukoval na 30.000.

Mokřady původně zaujímaly až 15.000 čtverečních kilometrů, do roku 2002 se scvrkly na 760 kilometrů. Od Saddámova pádu v roce 2003 do září roku 2005 se podařilo obnovit 40 procent z původního prostředí. OSN považuje vysušení těchto unikátních ekosystémů za "jeden z nejhorších ekologických zločinů lidských dějin".

Madánové, neboli Arabové z mokřadů, žijí v této oblasti tisíciletí, ale v rámci Iráku živořili na okraji společnosti. Jsou to šíité a Saddám je chtěl zničením jejich prostředí zlikvidovat. Odhady současného počtu obyvatel v této části Iráku jsou velmi vágní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů