Čtvrtek, 18. dubna 2024

Medveděv "popravoval" generály

Z jaderného centra v Sarově byly kvůli hrozbě požáru odvezeny všechny výbušné a radioaktivní materiály.

Medveděv "popravoval" generály

Obří požáry v Rusku se nedaří zkrotit a prezidentovi Dmitriji Medveděvovi došla trpělivost. Na zasedání Rady bezpečnosti, věnovaném protipožární bezpečnosti speciálních objektů, neskrýval své rozhořčení. Den předtím totiž shořela základna námořního letectva v Kolomně v moskevské oblasti. "Hlavní velitel vojenského námořnictva admirál Vysockij a první náměstek Tatarinov dostanou důtku, náčelníka týlu námořnictva Sergejeva propustit," poručil Medveděv před televizními kamerami.

S armádní kariérou se také museli rozloučit další vysocí důstojníci."Provedeme důkladné vyšetření, ale už teď je jasné, že jde o trestuhodnou nedbalost, kdy se relativně pomalu šířící oheň nepodařilo lokalizovat," řekl Medveděv s tím, že vedení základny "se celou dobu nacházelo bůh ví kde". Prezident varoval, že pokud se podobné případy budou opakovat v jiných resortech, následky pro viníky budou stejné.

Jaderný výbuch nehrozí

Stále se nepodařilo zažehnat nebezpečí, hrozící městu Sarov, ležícího východně od Moskvy, kde se nachází Ruské federální jaderné centrum. Včera z něj byly odvezeny všechny výbušné a radioaktivní materiály. Nebezpečí jaderného výbuchu nehrozí.

"Ze Sarova byly odvezeny všechny výbušné a radioaktivní materiály. Lze zaručit, že i v případě extrémní situace není ohrožena jaderná ani radiační bezpečnost, nehrozí nebezpečí výbuchů ani ekologických následků na území střediska," řekl Sergej Kirijenko, šéf státní jaderné agentury.

Místní i celostátní úřady opakovaně už několik dní uklidňují veřejnost, že žádné nebezpečí jaderným zařízením nehrozí. Záchranáři nasadili dva speciální hasičské vlaky, které mohou převážet značné množství vody v cisternách. Hlavní tíhu ale nesou vrtulníky Mi-8 a Mi-26. Na pomoc jim byly také speciálně upravené dva letouny Il-76 a dva hydroplány Be-200.

Patriarcha se modlí za déšť

Patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill nařídil, aby se ve všech chrámech sloužily mše za seslání deště.

Kirill v kázání zdůraznil, že součástí boje s požáry musí být i boj s hříchy. "Nestačí jen poprosit Boha a jít zase hřešit, tak sucho neskončí," řekl patriarcha.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů