Pátek, 19. dubna 2024

>>Bio na klíč<< míří k dětem

V Česku se vytváří modelový dodavatelský řetězec nabízející školním jídelnám možnost vařit z tuzemských biopotravin. A to pravidelně, s garancí a se slevou.

>>Bio na klíč<< míří k dětem

Sousloví >>biopotraviny do škol<< dosud vnímali asi jen rodiče ctící hodnotnější stravu. Jenže tahle praxe se zatím uplatňuje pouze v mizivé části školních jídelen - navíc spíše nahodile. Od letošního roku by se však už hned ve čtyřech krajích mělo v tomto směru začít blýskat na časy. Vznikl totiž projekt s cílem vytvořit modelový dodavatelský řetězec, nabízející školám, které se připojí, >>biostravování na klíč<<. Pravidelně, s garancí, se slevou a od stálého dodavatele.

Zadavatelem projektu >>Bioškoly - zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení<< je Ministerstvo zemědělství ČR. Společnost Country Life s. r. o. z Nenačovic na Berounsku, kterou jako vítěze soutěže ministerstvo vybralo k uskutečnění projektu, se zavázala zajistit, aby se do dvou let v nejméně dvaceti školních kuchyních ve Středočeském, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji a v Praze vařilo nejméně 10 % jídel z biopotravin, a to ještě alespoň další dva roky po ukončení projektu. Podmínkou rovněž je, že tato společnost musí přednostně využívat dodávek českých bioproducentů.

Strůjci projektu však věří, že modelová síť zahrne ještě větší počet jeslí i mateřských, základních a středních škol. Ať už venkovských či městských, státních nebo soukromých, standardních, ale i waldorfských a jiných alternativních školských zařízení. To proto, aby zkušenosti byly přenosné co nejšířeji.

Realizátor projektu má s biopotravinami bohaté zkušenosti. Už počátkem minulého desetiletí k nám společnost Country Life začala jako první dovážet certifikované biopotraviny. Nyní v tomto segmentu patří k lídrům domácího trhu, přičemž se opírá o vlastní ekofarmu, pekárnu, stravovny v Praze, velkoobchod i logistické zázemí.

RAKOVNICKÁ MŚ V PRŮBĚŽNÉ ULICI BYLA PRVNÍ

Už v březnu na projekt zareagovala Mateřská škola v Průběžné ulici v Rakovníku. >>Rozhodli jsme se rychle,<< vzpomíná její ředitelka Bc. Eva Kodešová. >>Řekla jsem: Jdeme do toho, proč váhat? Uvidíme. Čtyři roky vydržet? Zkusíme to, ostatně z projektu lze jistě případně vystoupit...<< Rakovnická mateřinka podepsala smlouvu a do projektu vstoupila jako vůbec první školské zařízení u nás. Už od dubna má >>bio<< na jídelníčku - zatím každou druhou středu.

I mezi rodiči dětí z rakovnické mateřské školy nejprve panovaly obvyklé obavy: Jaká bude cena stravování? >>Se záměrem zkusit to jsem je seznámila a využila i místní tisk. Někteří rodiče byli nadšení, jiní se báli, že stravné o hodně zdraží,<< poznamenává ředitelka. Příliš se těmto hlasům nedivila - také v Rakovníku totiž nemálo lidí ztratilo zaměstnání a řada maminek je na mateřské dovolené. Ale převládl názor >>pokud se cena moc nezvýší, půjdeme do toho<<. >>Ovšem větší zdražení si dovolit nemůžeme,<< poznamenává Bc. Eva Kodešová. >>Vidím-li, že jinde platí rodiče až 50 korun za jídlo na den, pak u nás si takovou taxu nemůžeme dovolit ani náhodou!<<

I po zavedení biostravování každou druhou středu se výše stravného v této rakovnické mateřské škole obdivuhodně krčí na polovině: U nejmladších dětí činí 24 Kč, u starších 27 Kč (jde o dvě svačiny, oběd, pití). >>Vaření doma by maminky jistě vyšlo dráž,<< dodává ředitelka.

BIOPOTRAVINY ZVEDNOU VÝŠI STRAVNÉHO JEN MINIMÁLNĚ

Aktéři projektu - a tím i školy, které se k němu připojily, měli, pokud jde o cenu jídel, v rukávě trumf. Totiž konkrétní výsledky průzkumu provedeného renomovanou agenturou: Celkem 59 % školních kuchyní, které biopotraviny používají k přípravě pokrmů pro děti, uvedlo, že stravné vzrostlo jen o 10 % a méně. Navíc 61 % rodičů je ochotno připlatit za biostravu 10 % a více.

I v MŠ Průběžná se potvrdilo, jak moc záleží na tom, vysvětlí-li se rodičům co nejlépe záměr podávat dětem jídla v biokvalitě. >>Zásadně nevaříme z polotovarů, což se v rodinách často děje. Nepřipravujeme ani obvyklé UHO (univerzální hnědé omáčky), vaříme poctivé domácí jídlo. Už dříve jsme kupovali celozrnné pečivo, tmavý chléb, luštěniny, ryby, tofu, bulgur - tedy stravu zdravější. Můžeme-li ji dětem dát i v bio-kvalitě, tím přece lépe,<< konstatuje ředitelka mateřské školy.

V Rakovníku speciální obchod přímo s biopotravinami zatím neexistuje. Školka se už dříve snažila navázat kontakt s velkosklady, ale biopotraviny žádný nenabízel. Její kuchařky tak neměly mnoho zkušeností s přípravou pokrmů z bioproduktů. Nicméně typy jídel, na nichž jsou postaveny pokrmy, pro něž velkoobchod z Nenačovic nabízí bioprodukty, vcelku běžně vařily. Jsou-li nyní v biokvalitě, příprava pokrmů je prý jen o chvilku delší.

OD LETOŠNÍHO ZÁŘÍ BIOJÍDELNÍČEK UŽ KAŽDOU STŘEDU

A jak si dnes v této mateřské škole zajišťují svůj biojídelníček? Z Nenačovic si na příslušný den objednají vše čerstvé pro oběd i svačiny. Jídlo je tedy díky nabídce firmy vegetariánské - bulgur, kuskus, čočka, sýr, jogurty, pečivo... U ovoce a zeleniny mají děti na výběr tři i čtyři druhy, tedy jako v jiné dny, a také mléko nebo čaj. Někdy prý dokonce vyčítají mamce, proč tak dobře nevaří doma. >>Děláme i hrachové karbanátky nebo čočkovou kaši a děti ani nevědí, že jejich jídlo obsahuje luštěninu, kterou z domova neznají a již by možná jinak ani nevzaly do úst,<< vysvětluje kuchařka Eva Truksová.

A vliv na kasu? Ředitelka Bc. Eva Kodešová shrnuje: >>Kolik procent biojídel se u nás už uvařilo, jsme zatím nepočítali. Pravda, náklady trochu vyskočily, ale ne natolik, abychom je museli zásadně řešit. Na biosortiment dostáváme slevu 12 %, což už se vyplatí. Velkou výhodou je také jediný dodavatel, který doveze vše, co v daný den pro svůj biojídelníček potřebujeme. Půjdeme-li i do masa, zkusíme kuřecí. Můžeme je mít přímo z biofarmy a opět od jednoho dodavatele. Prostě se to rozjíždí. Od nového školního roku chceme vařit z biopotravin už každou středu.<<


Projekt Bioškoly

Cílem projektu Bioškoly - zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení je:

Vytvořit praktické podmínky pro zavádění a používání biopotravin ve školních stravovacích zařízeních. Produkty tuzemských ekozemědělců, výrobců a zpracovatelů budou dodávány do škol prostřednictvím koordinované distribuční sítě.

Pomoci školním jídelnám s praktickým zaváděním biopotravin do jejich jídelníčků prostřednictvím vzdělávacích akcí, kurzů vaření a informačních materiálů.

Přiblížit školy a rodiče dětí na jedné straně a ekozemědělce a výrobce biopotravin na straně druhé - to vše prostřednictvím školních biojarmarků, exkurzí na ekofarmy a dnů otevřených vrat.

Zadavatelem projektu je Ministerstvo zemědělství ČR, realizátorem společnost Country Life s. r. o.

Na realizaci spolupracují Biopark s. r. o., Factum Invenio s. r. o., Pro-bio liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství, Mgr. Karel Merhaut - Agentura BioCIT a Společnost Prameny zdraví.

Více na www.bioskoly.cz.

AUTOR: KAREL MERHAUT

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů