Čtvrtek, 28. března 2024

Na zahradě možná vyroste přírodní třída

Na zahradě možná vyroste přírodní třída

Křemže - Školní zahradu v Křemži, kde vyrostla naučná stezka plná nejrůznějších rostlin, je možné navštěvovat i nyní o letních prázdninách.

Místo je plně přístupné veřejnosti. Až na jeden háček, před návštěvou je nutné se ohlásit řediteli školy. Člověk se tam nyní dostane pouze po domluvě. Zatím tam není nikdo, kdo by to provozoval. Zahradu tedy zájemcům ukáži já," řekl včera ředitel křemežské školy Jiří Tham.

Na zahradě stojí i otočné fotovoltaické panely. Ty sice zatím mají sloužit pro názornou výuku, v budoucnu se ale počítá s rozšířením jejich využití.

"Máme zařízení, které na fotovoltaické panely připojíme. Ukazuje nám to pak, kolik dostáváme od slunce energie. Jaký je rozdíl v tom, když panel od slunce odvrátíme," řekl Jiří Tham. "Časem bychom do toho chtěli zapojit ale třeba i rádio."

Realizací naučné stezky škola na své zahradě ještě neskončila. Plánů je hned několik. "Chtěli bychom tam udělat třeba přírodní jezírko, kde by byli popsaní živočichové, ale i rostliny," nastínil Tham.

Mezi další vize patří přírodní učebna. Děti by tak některé vyučovací hodiny nemusely trávit mezi čtyřmi stěnami, nýbrž pěkně na čerstvém vzduchu.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů