Pátek, 19. dubna 2024

RUSKO: Dym z prírodných požiarov sa môže dostať až do Európy

RUSKO: Dym z prírodných požiarov sa môže dostať až do Európy

Dym z prírodných požiarov, ktoré sužujú región Moskvy, sa môže dostať až do Európy. Uviedla to dnes šéfka ruského ústavu pre ochranu prírody na území hlavného mesta Jevgenija Semutnikovová, ktorú citovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Obyvateľov Moskovskej oblasti už týždne trápi štipľavý dym z horiacich lesov a rašelinísk. Aktuálna ekologická situácia pritom závisí od smeru vetra.

"Pre rozptýlené častice 30-40 kilometrov nie je vzdialenosť. Za sedem dní, v priebehu ktorých sú vo vzduchu, môžu tieto látky letieť tisícky kilometrov. Myslím si, že dym zo spálenísk z okolí Moskvy zaznamenajú aj prístroje v Európe," povedala Semutnikovová.

Pre hustý smog museli dnes na moskovských letiskách Domodedovo, Vnukovo a Šeremetevo odložiť viac ako 50 odletov lietadiel. Podobná situácia bola s príletmi, desiatky letov presmerovali na letiská v iných mestách. Viditeľnosť na moskovských letiskách klesla dnes na 350-400 metrov, informovala RIA Novosti s odvolaním sa na letecké úrady.

Požiare lesov a rašelinísk usmrtili v Rusku oficiálne 52 ľudí, zranili stovky ďalších osôb a tisíce obyvateľov pripravili o domovy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů