Pátek, 29. března 2024

Harmonické linie a ekologie = Hyundai i-Blue

Harmonické linie a ekologie = Hyundai i-Blue

Crossover s názvem Hyundai i-Blue byl představen na Frankfurtském autosalonu v roce 2007. Tento koncept vyjadřuje ekologické smýšlení (pohon na palivové články) a harmonii linií (inspirace v tradičních asijských filozofiích). Jak už bylo řečeno vůz je poháněn palivovými články (vodík), takže emise se rovnají nule. Avšak samotná výroba vodíku není bez škodlivých emisí, ale to se bohužel už moc neřeší.

Tato studie je postavená na vlastní unikátní platformě, která byla projektována přímo pro pohon na vodík. Palivové články jsou umístěny v podlaze, což umožnilo takřka ideální rozložení hmotnosti mezi nápravami 50:50. Výkon palivových článků je 100 kW a na plnou nádrž (čítající objem 115 l) dojede koncept i-Blue až 600 km. Maximální rychlost kterou lze dosáhnout s tímto vozidlem je 165 km / h.

Vůz byl koncipován pro rodinné účely, proto spadá do třídy CUV ( crossover utility vehicle 2+2). Celý vzhled ať už exteriéru nebo interiéru vychází z východních filozofických učení jako Ying Yang. Svělomety (použitá LED technologie) i mřížka chladiče mají ukazovat proudící vodní tok, který se často objevuje v zmiňovaných učeních.

Do interiéru se dostanete skrze proti sobě otevíranými dveřmi, a pasažéři mají tak dostatečně pohodlný vstup do vozu. V studii i-Blue je oproti klasické koncepci místo pouze pro 4 osoby. Na první pohled vás zaujmou vícefunkční panely které po obou stranách "obepínají" řidiče a nad nimi trůnící head-up displej. Okolí vozu můžete navíc pozorovat skrze kamery na bocích a zádi vozu.

Video

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů