Úterý, 19. března 2024

Za úbytkem spermií může stát bisfenol A, říká průlomová studie

Za úbytkem spermií může stát bisfenol A, říká průlomová studie

Počet spermií u mužů se za posledních 50 let snížil o více než 50 %. Podle nové studie amerických expertů může pokles spermií u mužů souviset s koncentrací látky bisfenol A (BPA) v moči. (1) Řada výzkumů již v minulosti zdokumentovala nežádoucí účinky BPA na sperma u hlodavců, ovšem tato studie je první, která poukazuje na podobné dopady i u lidí.

Hlavní autoři, docent John Meeker a profesor Russ Hauser, zkoumali 190 mužů přijatých na kliniku pro poruchy plodnosti. Všechny vzorky moči a spermií byly odevzdány ve stejný den. Následně po měsíci poskytlo 78 mužů jeden až dva další vzorky moči. Vědci zjistili obsah BPA v 89 % vzorků a změřili koncentraci spermií, jejich pohyblivost, tvar a poškození DNA ve spermatických buňkách.

"Zjistili jsme, že čtvrtina (kvartil) mužů s největší koncentrací bisfenolu A v moči má o 23 % méně spermií než čtvrtina můžu s nejnižší koncentrací," řekl Meeker. Výsledky rovněž indikují zvýšení poškození DNA ve spermatických buňkách, a to až o 10 %. Vědci nicméně připomínají, že tyto výsledky jsou předběžné a je třeba provést další výzkum.

Řada předchozích vědeckých studií poukazuje na celou škálu zdravotních rizik způsobených expozicí bisfenolu A, a to již ve velmi nízkých dávkách, jakými jsou rakovina prsu, varlat či prostaty, astma, vývojové poruchy, diabetes a další. (2) Tato látka se ve velkém používá při výrobě polykarbonátových plastů a epoxidových pryskyřic. Je obsažena v celé řadě produktů denní potřeby včetně kojeneckých lahví (3), z nichž uniká a dostává se do lidského organismu a životního prostředí. Bisfenolu A se ročně vyrobí více než 3 milióny tun.

Právě účinky bisfenolu A na novorozence vzbuzovaly doposud u vědců největší obavy, a proto některé státy (Kanada, několik států USA, Dánsko, Francie) přijaly zákaz prodeje kojeneckých lahví s BPA.

Greenpeace ČR vyzvalo Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby v souladu s principem předběžné opatrnosti, ochránilo novorozence před zbytečnými riziky a kojenecké láhve s BPA také zakázalo. "Bohužel náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik Michael Vít nevidí, na rozdíl od řady vědců a expertů, důvod v tomto případě činit preventivní kroky (4)," říká Jan Freidinger z Greenpeace a doplňuje: "Zástupci ministerstva zdravotnictví argumentují tím, že nemají dostatek podkladů pro zákaz BPA, proto jsme jim přeposlali i závěry nové studie s požadavkem, ať přehodnotí svůj dosavadní přístup a začnou podnikat kroky, které ochrání nejen malé děti, ale i dospělé jedince před účinky této látky."

Greenpeace ČR minulý týden oslovilo také největší zástupce výrobců a dovozců kojeneckých lahví, aby podpořili výzvu k zákazu bisfenolu A ve výrobcích pro malé děti určených pro styk s potravinami. (5) "Věříme, že odpovědné společnosti naši výzvu podpoří a společně přesvědčíme nového ministra zdravotnictví, aby zákaz bisfenolu A přijal a chránil tak malé děti před zbytečným rizikem," doplnila Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů