Pátek, 29. března 2024

Byznys s biopalivy není takové terno, jak si mnozí lidé myslí

PROČ SE ŠÍŘÍ FÁMY? Ředitel závodu na výrobu biopaliv PREOL Petr Voborník se domnívá, že argumenty proti biopalivům rozšiřuje i vlivná petrochemická lobby, které biopaliva berou šest procent byznysu.

Byznys s biopalivy není takové terno, jak si mnozí lidé myslí

Ropa dochází, uhlí dochází. Jednou možná budeme rádi za to, že máme v Česku i po celé Evropě vybudováno tolik závodů na výrobu biopaliv, říká Petr Voborník, šéf lovosické firmy PREOL, jednoho z největších výrobců v Česku, který je součástí agrochemického impéria miliardáře Andreje Babiše. Právě ten si Voborníka před dvěma roky vybral, aby řídil rozjezd nového závodu na výrobu biodieselu.

Provoz spustil PREOL letos v lednu. Investice do výstavby činila asi 1,5 miliardy korun. Firma nakupuje řepkové semeno a vyrábí z něj olej. Část ho prodá zpracovatelům a část přemění v metylester řepkového oleje, který může sloužit jako samostatné palivo nebo se přimíchává do pohonných hmot.

Pokusy s kravami, drůbeží a prasaty

Byznys s biopalivy není podle Voborníka zdaleka tak lukrativní, jak se řada lidí domnívá. V Česku i v Evropě je dnes spousta závodů, které nemají komu prodávat. Firmy totiž s vidinou většího odbytu díky mezinárodnímu tlaku na zvyšování podílu biosložek v palivech přepálily expanzi a zvyšovaly kapacity, aniž by měly jistotu odbytu.

Podle údajů Sdružení výrobců bionafty mají provozy v Česku kapacitu vyrobit přes 400 tisíc tun biodieselu. Za poslední rok se ale vyrobilo pouze asi 155 tisíc tun. To znamená, že se využívá jen třetina kapacity a zpracovatelé mezi sebou vedou ostrý konkurenční boj, aby vůbec dostali objednávky. Voborník ale předpokládá, bude lépe - hlavně díky tomu, že EU tlačí na zvyšování podílu biosložek. Poslanecká sněmovna v červnu přehlasovala veto prezidenta Klause a prosadila navýšení povinné biosložky v palivech - u nafty z 4,5 na 6 procent. Letošní čísla proto vypadají mnohem lépe. Za první půlrok se vyrobilo o třicet procent biodieselu víc než za stejné období vloni. I tak ale zůstává velká část kapacity nevyužita a někteří menší výrobci stojí. PREOL, ačkoli je v byznysu nový, je jedním z mála závodů, který věří, že letos svoji kapacitu zcela naplní.

Celé odvětví má nyní dle Voborníka velmi nejasné vyhlídky a podnikatelský úspěch závisí na řadě proměnných. Jedno špatné rozhodnutí - například, kdy a za jakou cenu nakoupit řepku - může firmu připravit o stovky milionů. "Je tu velké množství dalších neznámých a proměnných, navíc velmi globálních," říká. Úspěch může překazit nízká cena ropy na světových trzích, objevy nových technologií nebo zdrojů energie, mezinárodní rozhodování o tom, které technologie podporovat, nebo počasí ovlivňující cenu řepky a obilí na světových trzích.

Proto dnes šéf PREOL hledá, jak co nejefektivněji využít suroviny, které se při zpracování řepky vytvářejí. Aktuálně pracuje na projektu se zvířaty, která zkrmují řepkový šrot vznikající při výrobě. Při produkci dvou tun biodieselu totiž vznikají tři tuny šrotu. Voborník proto s týmem chovatelů zkouší, kolik šrotu je kravám, prasatům a drůbeži možné do potravy přidávat, aby řepka nebyla cítit ze žloutků vajec, nebo aby krávy neztratily dojivost. Potenciál vidí především v prasatech, která v Česku v krmné směsi dostávají jen pět procent šrotu, kdežto v Německu až 18. "Hledáme i tyhle cestičky, abychom byli co nejefektivnější," říká.

Přestože PREOL už od ledna vyrábí, stále jede ve zkušebním provozu, protože nedostal kolaudační rozhodnutí kvůli zápachu, na nějž si od začátku roku stěžovali obyvatelé Lovosic. Zápach je také důvod, proč dosud závod zcela nepřevzali od firmy Chemoprojekt, která ho vystavěla. Voborník ale říká, že do konce roku firma o kolaudaci požádá, protože zápach už se podařilo z velké části odstranit.

Je to ekologické, jinak bych tu nepracoval

Navzdory všem kritikám současné praxe přidávání bio­složek do paliv Voborník říká, že by v oboru nepracoval, kdyby nebyl přesvědčen, že biopaliva jsou dobrá pro životní prostředí a jejich podpora dává smysl. "Doba hledání alternativních zdrojů energie je tu. Jakou formou se hledají, je jiná věc, ale pokud ropa nebude a nebude včas vodík, musí tu být jiné alternativy," říká.

Většina kritiky podle něj pochází z neznalosti a nízké informovanosti a některé protiargumenty prosazuje konkurence. "Petrochemická lobby, které se náš byznys samozřejmě dotýká, protože jí bere šest procent trhu, má taky svoji pravdu. Mnohdy jsem se ale potkal s tím, že argumenty prezentované pro veřejnost byly neodborné a nepravdivé," říká Voborník, podle něhož například není pravda, že traktor, který řepku na poli sklízí, spálí víc energie, než se z ní vyrobí. "Energie, kterou do procesu vložím, je třikrát menší než ta, kterou z toho dostanu. To celkem jde i v porovnání s ostatními zdroji," říká. Problémem při výrobě biopaliv jsou především skleníkové plyny, které vznikají hlavně při pěstování řepky. Podle Voborníka se jich ale vytvoří méně než při výrobě klasické nafty.

Ekologické škody může snížit nařízení Evropské komise, kvůli němuž by měli skončit zpracovatelé řepky, kteří nedosáhnou na stanovený limit úspory skleníkových plynů. Všichni si budou muset od začátku příštího roku opatřit certifikáty, že jejich řepka je dostatečně "zelená" a technologie dostatečně šetrná k životnímu prostředí, jinak své produkty na trhu neudají. "My to vítáme. Sice budeme muset od pěstitelů vyžadovat certifikáty, ale budou pryč všechny ty pochybnosti a články, které jsou proti biopalivům," uzavírá Voborník.

AUTOR: Miroslava Jirsová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů