Úterý, 19. března 2024

BP už za likvidaci škod zaplatila přes šest miliard dolarů

Nadnárodní těžební koncern BP už v souvislosti s likvidací škod po havárii v Mexickém zálivu zaplatil zhruba 6,1 miliardy dolarů (téměř 115 miliard Kč).

BP už za likvidaci škod zaplatila přes šest miliard dolarů

Částka zahrnuje asi 319 milionů dolarů, které už BP vyplatila jako náhradu podnikatelům a dalším jednotlivcům nejvíce zasaženým katastrofou.

BP už k 7. srpnu přijala zhruba 145 tisíc žádostí o proplacení náhrady, z toho přibližně 103 900 žádostí už vyřídila. Firma také potvrdila, že žádná ropa už do moře neuniká.

Americké ministerstvo spravedlnosti včera informovalo, že vláda s firmou dokončila jednání o fondu, z nějž se budou hradit kompenzace obětem úniku ropy. BP 16. června po schůzce svých šéfů s prezidentem Barackem Obamou souhlasila s tím, že do něj vloží 20 miliard dolarů. Nyní do něj vložila první tři miliardy dolarů. Vláda již nicméně dříve upozornila, že i přes vznik fondu může BP nadále čelit žalobám postižených jednotlivců i států.

Problémy BP začaly letos 20. dubna, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon a dva dny nato se potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa. Ekologická katastrofa, kterou její únik způsobil, je největší v dějinách Spojených států. Poškodila i řadu lidí na pobřeží, například rybáře a hoteliéry. Právě tito lidé vznášejí na společnost BP nejvíce požadavků na odškodnění.

Pomocný vrt a jistota

Tento týden chce BP dokončit pomocný vrt u ložiska, ze kterého po dubnové havárii proudila 12 týdnů ropa. Šlo by o poslední krok k úplnému uzavření poškozeného vrtu. BP jej minulý týden shora utěsnila speciálním bahnem a posléze i cementem. Pomocný vrt by měl přinést jistotu, že ropa již z ložiska nebude nikdy unikat.

Pracovníkům BP by měl umožnit ucpat poškozený vrt i zespodu, a dokonale jej tak utěsnit. Ještě minulý týden se přitom objevily spekulace o tom, že pomocný vrt možná nebude potřeba, když už se BP ložisko podařilo utěsnit a ropa do zálivu i tak neproudí od 15. července, kdy firma poškozený vrt úspěšně přikryla provizorním poklopem. Admirál americké pobřežní stráže Thad Allen, který koordinuje záchranné práce, ale trvá na tom, aby se dodržel původní plán. "Mluvil jsem o tom s (nastupujícím šéfem BP, který od října nahradí současného výkonného ředitele Tony Haywarda, který je šéfem od roku 2007) Bobem Dudleyem. Pomocný vrt bude dokončen," řekl o víkendu v televizní stanici CBS.

Pokud se havarovaný vrt podaří skutečně definitivně uzavřít, bude dalším úkolem pro americkou vládu i BP náprava škod v oblasti zálivu. Bílý dům již minulý týden zdůraznil, že administrativa nikoho nehodlá nechat na holičkách.

Čekání na výši pokuty

Petrochemická firma se také zřejmě dozví, jak velkou pokutu za bezprecedentní ekologickou katastrofu dostane. Deník The Wall Street Journal uvedl, že by mohlo jít nejméně o čtyři miliardy dolarů.

Podle posledního odhadu americké vlády od dubna do zálivu uniklo 4,9 milionu barelů ropy. Washington nicméně minulý týden oznámil, že 75 procent uniklé suroviny se již vypařilo, rozptýlilo nebo bylo jiným způsobem zachyceno.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů