Úterý, 16. dubna 2024

Papírový plán pro obnovitelnou energii nestačí

Plán na podporu zelené energetiky, který má ve středu schválit vláda, sice papírově počítá s pokrytím více než 13 % české spotřeby energie z obnovitelných zdrojů, ale chybí v něm konkrétní opatření, která by umožnila, že se to opravdu stane.

Papírový plán pro obnovitelnou energii nestačí

Poukazují na to sdružení Calla a Hnutí DUHA, podle kterých návrh hlavně vůbec neobsahuje nový zákon o podpoře výroby tepla z obnovitelných zdrojů - tedy levných projektů, jako jsou výtopny na biomasu nebo ohřívání vody solárními kolektory.

Vláda by tak snížila dovoz zemního plynu a rozhýbala nová odvětví v domácím průmyslu i na venkově.

Ekologické organizace plánu, který vládě navrhl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, především vytýkají, že:

  • Vůbec nepočítá se zákonem na podporu tepla z obnovitelných zdrojů - kde má Česká republika mnohem více možností než k výrobě zelené elektřiny a jež jsou levnější.
  • Počítá s tím, že - spolu s novým zákonem o podporovaných zdrojích energie - stanoví roční stropy pro megawatty z jednotlivých technologií, takže ve výsledku stopne všechny, špatné i dobré, projekty solárních nebo malých vodních elektráren.
  • Počítá s větší výrobou energie ze dřeva vykáceného v lesích , která už je na hranici možností, a naopak jen s malým využitím ladem ležící zemědělské půdy k pěstování energetických plodin.
  • Namísto takzvané kogenerace - využití paliva k výrobě elektřiny a tepla zároveň - hodlá energetické plodiny ze zemědělství i dřevo z lesů nasměrovat do méně výhodného použití v elektrárnách.
  • Namísto cíleného energetického využití kuchyňského odpadu, listí nebo trávy v bioplynových stanicích navrhuje, aby byly spalovány ve spalovnách odpadu společně s kvalitními, recyklovatelnými surovinami.
  • Téměř zcela chybí jakákoli opatření, která by zajistila přípravu elektrických sítí na přibývání obnovitelných zdrojů a budování takzvaných chytrých sítí.
  • Nijak neřeší překážky, které investicím do obnovitelných zdrojů energie staví úřady - především ministerstvo průmyslu a obchodu, ČEPS či distribuční společnosti.


Národní akční plán vznikl proto, aby Česká republika splnila dohodu o nastartování investic do zelené energetiky,na které se vláda s ostatními státy EU dohodla před dvěma lety [1].

Ekologické organizace letos představily koncepci Chytrá energie [2]: konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou během čtyř desetiletí proměnit českou energetiku. Pokud se jejich návrh uskuteční, tak český dovoz ropy a zemního plynu klesne na polovinu; exhalace oxidu uhličitého budou o 88 % menší. Kalkulace také potvrzují, že - a jak - lze zajistit dostatek energie pro české domácnosti a průmysl bez rozšiřování uhelných dolů a nových atomových reaktorů.

Chytrá energie ukazuje, že a jak může Česká republika postavit energetiku na obnovitelných zdrojích v kombinaci s masivním využitím potenciálu zvyšování energetické efektivnosti. Předpokládá využití víceméně kompletních možností zelené energetiky, které spočetla Pačesova komise.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl:
"Ve využití slunečního tepla na jednoho člověka jsme sotva na čtvrtině průměru Evropské unie a biomasy pro teplo využíváme sedmkrát méně než sousední Rakousko. Přitom existuje řada dobrých důvodů, proč podporovat rychlý nárůst počtu solárních systémů, kotlů i větších výtopen na biomasu případně bioplynu k vytápění. Chce to ale dlouhodobý systém a ten v Národním akčním plánu chybí."

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:
"Program na papíře opravdu počítá s růstem čisté energetiky. Ale chybí v něm opatření, která by umožnila, aby plány nezůstaly jen na papíře. Politici by se měli přestat obnovitelných zdrojů bát a konečně jim uvolnit cestu k podstatnému růstu. Pak může vzniknout nové odvětví, které dá práci českým inženýrům i dělníkům, a snížíme dovoz zemního plynu. Plán na příštích deset let rozhodne, zda se této příležitosti chytíme, nebo zůstaneme skanzenem Evropy."

Kontakty: Edvard Sequens, Calla, telefon: 602 282 399, e-mail: edvard.sequens@calla.cz
Martin Sedlák, Hnutí DUHA, telefon: 737 128 471, e-mail: martin.sedlak@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů