Sobota, 27. dubna 2024

BP čeká nejnáročnější fáze čisticích prací

Někteří vědci nevěří optimistickým číslům amerických úředníků. Ropa by mohla mít téměř smrtící dopad na potravinové zdroje.

BP čeká nejnáročnější fáze čisticích prací

Společnost BP omezuje čisticí práce v Mexickém zálivu. Zároveň slibuje, že bude pokračovat ve snaze, kterou bude nutné vynaložit na ochranu životního prostředí. Ropná katastrofa tak vstoupila do další fáze. Odborníci se neshodují v názorech na dopad katastrofy na životní prostředí a v dalším postupu, který by měl do budoucna minimalizovat podobné situace.

Čisticí práce nyní zaměstnávají 5000 plavidel a přibližně 30 000 osob. Na likvidaci ropy v Mexickém zálivu přitom v největším nasazení pracovalo až 46 000 lidí a 6500 lodí. BP v současné době opouští dosavadní zachytávání ropy z mořského dna a soustřeďuje se zejména na čištění pobřeží a obnovování přírodních lokalit, například bažin. "Každý náš krok konzultujeme s vědci", tvrdí BP.

Část vědců však nevěří optimistickým výsledkům nastíněným minulý týden americkým Národním úřadem pro oceán a atmosféru. Úřad spolu se společností BP tvrdí, že tři čtvrtiny z 4,9 miliardy barelů ropy vylitých do moře se zachytily, spálily, odpařily nebo se jinak ztratily.

Hledání zbylé ropy

Profesor Thomas Shirley z texaské univerzity A&M upozornil, že "nikdo nevíme, kde je většina ze zbývající ropy". "Z části se stanou sedimenty a hustší ropa se smíchá s organickými sloučeninami. Domnívám se, že velká část ropy se skládá z mikromolekul menších než 100 mikromilimetrů." V této velikosti by mohla ropa zůstat v moři "hodně dlouho", dodává.

To by mohlo poškodit rybolov, nejen co se týče kvantity. Zasažené ryby dostatečně nevyrostou nebo bude poškozen jejich reprodukční systém. "Ačkoliv ropa ryby přímo nevymýtí, bude mít vážné dopady na potravinový řetězec," řekl.

Christoph Gertler z britské Bangor univerzity s ním souhlasí. "To, že ropu nevidíme, neznamená, že neexistuje. Chemicky je to stále ropa, vysoce toxická uhlovodíková směs, která je mnohem nebezpečnější v rozptýleném stavu. Může se tak snadněji dostat do potravinového řetězce a organických tkání. Tyto sloučeniny pocházejí z ropy, která se v přírodě nachází velice zřídka, takže většina organismů nemá vytvořeny enzymy, které by je uměly odbourávat," řekl.

Když se podle jeho názoru vyšší organismy setkají s těmito neznámými chemikáliemi, snaží se je zoxidovat vytvořením velmi agresivních, karcinogenních a mutagenních látek, což by mohlo být nebezpečnější než sama ropa.

Gertler apeluje na vlády, aby vytvořily nezávislou mezinárodní komisi, která by sledovala ropné vrty a radila společnostem ohledně bezpečnosti a ekologického chování. Vědec také žádá, aby byl zahájen výzkum, jak by mohly být využiti mikrobi, vyskytující se běžně v přírodě, kteří umí odbourávat ropu, aby byla příští ropná katastrofa méně bolestná pro životní prostředí.

Kontroverzní rozpouštědla

Použití rozpouštědel bylo nejkontroverznějším aspektem čištění v Mexickém zálivu. Gertler tvrdí, že kvůli nim se stala ropa zpracovatelnější samotným mořem.

Geoffrey Maitland z londýnské Imperial College naopak říká, že toxická rozpouštědla by mohla "zůstat v moři déle než ropa", poškodit ryby a jiné mořské živočichy a dostat se do potravinového řetězce.

Simon Rickaby, vedoucí Breamar Howells, specializující se na ropné čištění, souhlasí s Národním úřadem pro oceán a atmosféru. Dodává však, že čisticí práce, které BP ještě čekají, budou nejnáročnější.

"Osmdesát procent nápravy bylo uděláno za dvacet procent času. Nyní však zbývá udělat dvacet procent za velice dlouhý časový úsek," říká. Upozorňuje také, že některé snahy by mohly být kontraproduktivní. "Čištěním některých choulostivých zón, jakými jsou bažiny nebo rákosí, by se mohlo udělat víc škod, než kdyby se tam ropa nechala. Pro lidi je složité se na to dívat a nic nedělat, ale někdy je to nejlepší, co můžou udělat," řekl.

Záchranné práce

31 800
osob se podílelo na ochraně a čištění pobřeží po ropné katastrofě.

6,97
milionu litrů rozpouštědla bylo použito na likvidaci ropy.

3447
kilometrů ochranných bariér bylo použito v moři.

441
kontrolovaných požárů se založilo na odstranění ropné skvrny.

FT

Redakčně kráceno

další články FT otištěné v HN www.ekonomika.ihned.cz
AUTOR: Fiona Harvey
AUTOR: Thomas Dinham

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů