Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vláda patrně nepodpoří senátní návrh, který má urychlit výstavbu energetických sítí a vodních děl. Podle předkladatelů má usnadnit zejména výstavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín, odkládanou stavbu jezů na Labi a budování protipovodňových opatření. Podle návrhu stanoviska kabinetu má předloha řadu nedostatků; zhoršila by roztříštěnost a nepřehlednost výkonu státní správy ve výstavbě a vedla by prý k prodlužování správních řízení.
Kabinet navíc uvádí, že chystá vládní novelu stavebního zákona. "V ní se kromě jiného předpokládá, že stavby energetické a vodní infrastruktury nebudou pro svoji realizaci vyžadovat stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu," uvádí návrh stanoviska.
Potom, se se k senátní předloze vyjádří ve středu vláda, poputuje do sněmovny. Rozhodne o ní parlament. K návrhu se kriticky vyjádřili ekologičtí aktivisté.

Mobilní operátor Vodafone ČR získal dva mezinárodně uznávané certifikáty zaměřené na řízení kvality a životní prostředí. Oba certifikáty známé pod označením ISO 9001 a ISO 14001 získala společnost v polovině června.
"Získání certifikátu řízení kvality dle normy ISO 9001 je formálním potvrzením skutečnosti, že neustále dbáme na zvyšování spokojenosti našich zákazníků. Současně přispěje k dalšímu zlepšování efektivity interních procesů, které budou mít rovněž pozitivní vliv na firemní klientelu produktů a služeb jak ze státního, tak soukromého sektoru," uvedl Jan Hamáček, ředitel oddělení zákaznických řešení a řízení kvality Vodafone ČR.
"Dlouhodobě se snažíme prostřednictvím společensky odpovědných aktivit minimalizovat dopady podnikání na životní prostředí. Těší nás, že po nedávném udělení ekoznačky Ekologicky šetrná služba jsme obhájili další mezinárodně uznávaný certifikát," uvedl Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafone ČR.

Tajemná příroda
16. - 27. 8.
Karlovy Vary
astropatrola.cz
Děti, které jsou na prázdninách v Karlovarském kraji a zajímají se o přírodní vědy, mohou každý pracovní den strávit na příměstském táboře ve hvězdárně, kde se dozvědí něco nového nejen z astronomie, fyziky či kosmonautiky, ale i archeologie nebo ochrany přírody. Odjezd je ráno v 9, návrat v 18 hodin. Děti, které chtějí pozorovat oblohu, mohou na hvězdárně strávit i nějakou jasnou noc ve stanu. A pokud je program zaujme, i celý víkend 21. - 22. 8., kdy proběhne malá dobrodružná expedice.

Tábor Osmičky
16. - 18. 8.
Praha-Kobylisy
sasmkob.sdb.cz
Děti z Prahy 8 , které by měly ve druhé půlce prázdnin dlouhou chvíli, mohou navštívit příměstský tábor Salesiánského střediska mládeže. Docházet lze na jednotlivé dny i celý týden. Na programu jsou sportovní hry v areálu střediska, ale i výlet na Konopiště nebo návštěva zoo.

Celníci ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí odhalili sedm českých chovatelů podezřelých z mezinárodního pašování vzácných papoušků. Pět z chovatelů už čelí obvinění z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Podle celníků chovatelé vozili ptáky nebo jejich vejce z Brazílie a obchodovali s nimi v zemích EU. Při akci zabavili celníci exoty v hodnotě desítek milionů korun.

Ukončením elektrizace trati Zábřeh - Šumperk vyvrcholila dvouletá stavební činnost, jejímž výsledkem je moderní elektrizovaná trať s parametry evropské železniční dopravy 21. století. Samotná elektrizace trati přináší zejména snížení ekologické zátěže životního prostředí a rychlejší a plynulejší provoz. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). projektantem akciová společnost MORAVIA CONSULT Olomouc. Realizaci provedlo Sdružení Zábřeh - Šumperk, jehož vedoucím byla EUROVIA CS, a.s. Dalšími členy sdružení jsou akciová společnost Skanska a společnost s ručením omezeným Eiffage Construction ČR. Celkové náklady projektu činí 1 754 718 342 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů