Pátek, 29. března 2024

Invazní a nepůvodní druhy

Invazní a nepůvodní druhy

Nový pohled na podmínky šíření rostlinných vetřelců. Hyeny z hlediska sociobiologie. Archeobotanika na Národní třídě v Praze.

Invazní rostliny jsou jedním z mála témat, kterým se botanika dostává na první stránky novin. O bolševníku velkolepém nebo netýkavce žláznaté, které v některých regionech doslova zaplavily krajinu, tak slyšel snad už opravdu každý. Ne každý už ale zná rozdíl mezi rostlinou invazní a nepůvodní. S rostoucími škodami, které mají nepůvodní druhy na svědomí, se botanikové jejich studiu intenzivně věnují. K nečekaným závěrům nedávno dospěl tým vedený profesorem Petrem Pyškem. Ukázal, že oproti všem očekáváním nehrají klimatické a geografické podmínky při šíření rostlinných vetřelců tu nejdůležitější roli. Existují totiž podmínky, které pomáhají rostlinám přežít i v prostředí na hony vzdáleném jejímu mateřskému ekosystému.

Hyeny nepatří právě k lidským oblíbencům. Snad je to způsobeno zažitou představou, že se živí mršinami, nebo jejich zvláštními hlasovými projevy, které by se dali přirovnat ke "zlomyslnému" smíchu, chrochtání nebo nářku.
Ne každá hyena je ale mrchožrout, například hyeny skvrnité jsou natolik zdatnými lovci, že dokáží konkurovat i králi zvířat - lvu. To jim umožňuje například skvělá organizace lovu.
Vědci se sociálním chováním hyen zabývají blíže od osmdesátých let, kdy se začali aplikovat představy ekologie chování a sociobiologie právě na hyeny. Hyena se pro tyto obory stala jakýmsi modelovým organismem.

Jak určitě vědí pravidelní posluchači zpravodajského Monitoru ČRo Leonardo, na Národní třídě v Praze probíhá záchranný archeologický výzkum před výstavbou nového obchodního centra. Do výzkumu ale nejsou zapojeni jen archeologové a historici, ale také přírodovědci. Například to, co kdysi na zkoumané ploše rostlo, nebo co lidé, kteří plochu obývali, jedli, pomáhá objasnit archeobotanika.

R?dio na p??n? Zvukový záznam pořadu najdete po premiéře v našem archivu.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů