Pátek, 26. dubna 2024

Svět požaduje "zelené roboty"

Svět požaduje "zelené roboty"

Automobilový průmysl se stane v příští dekádě hybnou silou v robotice. Nabízí velký potenciál pro odbyt průmyslových robotů. Základními hesly jsou nové materiály, hybridní vozidla a koncové montáže, konstatuje v posledním vydání německého časopisu "Produktion" prezident FANUC Robotics Europe Olaf Gehrels.

Návrat k úspěchu

Poté, co se loni v meziročním srovnání propadly prodeje robotů až o 57 % (ve vztahu k předchozímu extrémně úspěšnému roku 2008), považují experti branži opět na dobré cestě k růstu. Podle údajů Mezinárodní robotické federace (IFR) vzrostl prodej robotů v letošním 1. čtvrtletí o více než 50 % ve srovnání s prvním čtvrtletím 2009. "Jde o začátek ozdravení, které do roku 2013 zvýší celosvětová prodej robotů na přibližně 100 tisíc průmyslových robotů ročně," vysvětlil Ake Lindquist, prezident IFR, aktuální situaci. To znamená, že se nárůst přiblíží dosavadně rekordnímu roku 2008. Největší potenciál pro odbyt průmyslových robotů vykazuje dnes stejně jako dřív automobilová branže. Hlavní šance se skrývají pod hesly jako nové materiály, hybridní automobily, konečná montáž. Automobilová branže bude i v příštích 10 letech hnacím motorem pro robotiku, říká Olaf C. Gehrels, prezident a výkonný ředitel Fanuc Robotics Europe. Ovšem s upozorněním, že zejména Evropa musí automatizov at, aby nedošlo k vystěhování výroby do Číny.

Rovněž Ake Lindquist s tímto názorem souhlasí, a hlavně s tím, že největším odběratelem průmyslových robotů bude automobilový průmysl a toto postavení si robotika udrží ještě nejméně 5 let.

Trendem je zelená automatizace

Také téma zelená automatizace nabízí výrobcům robotů velký potenciál a zajímavé projekty. Na letošní Automatice byla veřejnosti představena nová inviciativa VDMA Robotik + Automation. Výrobci naskočili do "zeleného vlaků" a podporují své energeticky úsporné produkty. Zkrátka - hlavní trendem je výroba zaměřená na ochranu životního prostředí a udržitelnost. Rovněž zákazníci výrobců robotů se už zaměřili na pojem energetické efektivity. "Ze strany našich zákazníků pociťujeme silný tlak na energeticky úsporné roboty," říká šéf Yasakava Europe Wilhlem Seitz. Výrobci si tedy tak vytvářejí nový prostor pro svůj byznys s novými možnými uplatněními či dokonce novými nebo optimalizovanými produkty.

Inovativní řízení robotů zvyšuje energetickou efektivitu. Roboty optimalizují výrobu solárních článků, lakování listů rotorů pro větrné elektrárny.

Na základě ankety IFR na Automatice k celosvětovému potenciálu automatizace o využívání a potřebě robotů v jednotlivých branžích představují zejména rostoucí branže, jako jsou např. farmacie a kosmetika, medicínská technika a také potravinářství a průmysl nápojů, nejzajímavější možnosti rozvoje pro výrobce. Ale i v oborech typu zpracování kovů či solární průmysl je ještě nasazení ropbotů hodně vzdáleno od úrovně využití v automobilovém průmyslu.

Dobrou šanci představují tzv. země BRIC

Při posuzování trhů, které mají pro výrobce robotů stále rostoucí význam, je nejnadějnější vývoj v tzv. BRIC zemích - Brazílii, Rusku, Indii, Číně. Podle IRF tyto země představují obrovský spotřební trh. Konkurence v automobilové branži vede k novým investicím ve výrobě, a to právě na těchto trzích, a ostatní branže následují. Olaf Gehreis považuje zejména brazilské automobilky za výhodný odbytový trh. Počet nasazených robotů je několikrát vyšší než v jiných BRIC zemích. K optimistické předpovědi se přidává také dobrá infrastruktura. Vedle zemí BRIC nabízí dobré šance také Severní Amerika. Stupeň automatizace je tam ještě poměrně nízký a podle vyjáření IFR se musí přizpůsobit investicemi vývoji ve světě.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů