Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Počet ovcí na Novém Zélandu se od 80. let snížil skoro o polovinu na 40 milionů kusů. Mohou za to dotace, které vláda v rámci boje proti znečišťování ovzduší platí farmářům za to, že na pastvinách místo pěstování ovcí vysázejí stromy.

Na českých ministerstvech proběhla čistka. Vyměnila se téměř polovina náměstků.
Snad největší průvan ale předvedl šéf resortu životního prostředí Pavel Drobil, když po příchodu na ministerstvo odvolal všechny dosavadní náměstky a na jejich místa jmenoval svou předchůdkyni Rut Bízkovou a Ivo Hlaváče.
>>Další náměstci budou jmenováni po jednání s koaličními stranami. Co se týče dalších změn, vedoucím poradců pana ministra bude Vilém Žák,<< řekla týdeníku Ekonom Jarmila Krebsová z tiskového odboru úřadu. Žák (ODS) měl problematiku životního prostředí na starost už na středočeském krajském úřadu za hejtmana Petra Bendla.
Tak jako jinde, i na MŽP jde o přehlídku vlivů různých zájmových skupin. Šéfem Drobilovy kanceláře se stal někdejší unionistický poslanec a lobbista Tomáš Vrbík, náměstka Iva Hlaváče zase ministr převzal od předchozího ministra zemědělství Petra Gandaloviče.

K dalším projektům, které by mohly s nástupem nového vedení zaznamenat výraznější posun, patří infrastruktura pro vodní dopravu. MD totiž chce postavit jez u Děčína, na který lodní dopravci čekají od začátku 90. let, protože na části Labe u hranic s Německem se kvůli nízké hladině často zastavuje přeshraniční plavba. Stavbu jezu plánovala i předchozí vedení MD, vždy ale narazila na odpor ekologů a ministerstva životního prostředí, které je však nyní pod vedením ODS, jejíž ministři dopravy stavbu jezů podporovali.

Významný krok do budoucnosti v oblasti obnovitelných energií se vydařil - společnost Fronius International prodala v červnu první dva energetické články ve výkonnostní třídě 4 kW. Tyto články přeměňují solární vodík na elektřinu, a to zcela bez odpadních produktů zatěžujících životní prostředí. Odběratelem je společnost WSW Engineering, český prodejní partner společnosti Fronius International. "Energetické články Fronius používáme ke studiu, abychom se seznámili s touto inovační technologií, a abychom následně implementovali kompletní systém obnovitelné výroby energie pro celou domácnost," vysvětluje Jakub Janda, zástupce ředitele společnosti WSW Engineering.

Televizní a filmoví tvůrci v USA už si nemohou stěžovat, že nemají jak naskočit do stále rychleji se rozjíždějícího "zeleného" hnutí. Nová internetová databáze jim nabízí ekologičtější alternativy čehokoli, co pro natáčení mohou potřebovat - recyklovatelnými kulisami počínaje a líčidly netestovanými na zvířatech konče, píše dnes agentura Reuters.
Tento krok je zatím posledním ve snaze Hollywoodu očistit svou neekologickou pověst poté, co byl několik let terčem kritiky za do nebes šplhající spotřebu energie pro reflektory a kamery či vyhazování kulis i rekvizit, jakmile padne poslední klapka.
Databázi Greenproductionguide.com podpořila taková studia, jako je Walt Disney, Fox, NBC Universal, Sony Pictures Entertainment či Warner Bros. , a obsahuje více než 1500 položek. Uživatelé tu mohou vybírat z široké škály kategorií od jídla a nápojů přes dřevo a prodejce barev - a zužovat výsledky hledání podle států a měst, aby se snížily i přepravní náklady. Zahrnuty jsou například i organizace, které pomáhají producentům darovat kusy kulis jiným produkcím.
Stáhnout se tu také dá "uhlíková kalkulačka", která spočítá, kolik emisí natáčení vyprodukuje a nabídne tipy, jak by se dalo jejich množství snížit.

Samice vzácného jelena milu se v Podkrušnohorském zooparku narodila 18. 4. 2010.
Protože matka mládě odmítla, odchovu se ujala ošetřovatelka Alena Fričová. Mládě přijímalo mléko z láhve od počátku bez problémů a na přítomnost člověka si brzy zvykla. Po narození musela být krmena 5 x denně. V současné době je přikrmována pouze 3 x denně, spásá trávu, živí se senem, jádrem a okusem.
Pokud bude samice prospívat stejně dobře i nadále, již v polovině září bude zařazena do stáda.
milu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů