Pátek, 29. března 2024

V zoo budou topit hnojem

Zoologická zahrada přátelská k životnímu prostředí, zoo vlídná k handicapovaným spoluobčanům a zoo srozumitelná návštěvníkům - kréda zahrady, která již 50 let působí v ostravské Stromovce.

V zoo budou topit hnojem

Ostravská zoo kvete do krásy. Staré pavilony a expozice jsou postupně modernizovány, aby byly přístupné vozíčkářům, přibývají interaktivní prvky pro nevidomé, popisky i webové stránky jsou v několika jazycích, pro děti vznikla kontaktní zoo s domácími zvířaty a v areálu je otevřena zoo prodejna s nabídkou výrobků z chráněných dílen. Zoologická zahrada Ostrava ale nezapomíná na prvotní cíl, na chov rozmanitých druhů zvířat z mnoha koutů světa. A Čínská zahrada, malé mořské akvárium či voliéry ptáků Číny a Tibetu pak zvyšují estetické pojetí zoo. Od roku 2007 byly navíc v zoo postupně zpřístupňovány tři naučné botanické stezky.

Energie pro nové pavilony

Zoo v Ostravě je otevřena denně po celý rok, dostupná je po městských cyklostezkách a trolejbusovými linkami č. 101 od hlavního nádraží a č. 104 z výchozí stanice na Náměstí republiky. Kromě odborných přednášek či komentovaného krmení zvířat zoo pro veřejnost pořádá Den Země, Den dětí a další akce. Zoologická zahrada v posledních letech prochází výraznou modernizací. Kromě rekonstrukce původních pavilonů staví i nové. To samozřejmě zvyšuje spotřebu tepla a elektrické energie. Proto vedení zoo investuje i v této oblasti. A snaží se zároveň o ekologický přístup. Po kotelně na biomasu a solárních panelech se rozhodli též pro výstavbu bioplynové stanice s kogenerační jednotkou, která bude zoologickou zahradu zásobovat teplem a elektrickou energií. Na výstavbu bioplynové stanice získala zoo dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Kde se topí exkrementy

Zoo využije celou produkci bioplynové stanice a stane se energeticky téměř soběstačnou. Vyrobené teplo zužitkuje po celý rok, v zimě pro vytápění pavilonů a skleníků tropických rostlin, v létě bude chladit pavilony tučňáků a tuleňů. Výrazně tak sníží spotřebu tepla z kotelny na zemní plyn. V letním období si vystačí s vlastní elektrickou energií, v zimě bude část elektřiny dokupovat. S výstavbou bioplynové stanice by se mohlo začít hned po získání stavebního povolení, tedy na podzim 2010 anebo na jaře 2011, a to na volném prostranství v areálu zoologické zahrady. Jako vstupní surovinu bude využívat exkrementy a hnůj od zvířat, posečenou trávu jak z vlastních ploch, tak z městských pozemků a silážní kukuřici, tedy původně odpady. Po zpracování v bioplynové stanici je bude možné použít jako hnojivo.

null

Víte, že...

V roce 1948 začal v Ostravě-Kunčičkách vznikat takzvaný Hornický sad, který měl sloužit k rekreaci i aktivnímu sportování. O rok později bylo rozhodnuto zřídit v něm zoo se zvířaty domácích druhů. V září 1950 začala park využívat široká veřejnost. Na podnět ostravských činitelů tehdejší ministerstvo informací a osvěty rozhodlo v lednu roku 1951 o vybudování provizorní zoologické zahrady v parku. O dva roky později se zoo přestěhovala do zdejší Stromovky.

Více najdete na...

Zoo Ostrava
Ostrava
Unie českých a slovenských zoologických zahrad

null

Autor: Michal Bečvář

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů