Úterý, 19. března 2024

Ropná havárie a její důsledky

V Mexickém zálivu došlo k nejhorší ropné havárii všech dob. Po výbuchu plošiny Deepwater Horizon provozované firmou BP uniklo do moře celkem 4,9 milionu barelů ropy. Odhadované škody jsou vyčíslované částkou 100 miliard dolarů.

Ropná havárie a její důsledky

Letošní dvacátý duben si obyvatelé amerických pobřežních států kolem Mexického zálivu, americká vláda, ale především ropný gigant BP a jeho akcionáři zapamatují jako černý čtvrtek. Z dosud neznámých důvodů vybuchl hlubokomořský vrt v ropném poli Macondo, zabil 11 dělníků přímo na ropné plošině a do moře začaly unikat desetitisíce barelů ropy. Ropná zkáza měla mnoho rozměrů. Prvním je rozsáhlá ekologická katastrofa, úhyn tisíců mořských živočichů a narušení celého potravního řetězce v oblasti. Dalším tvrdý direkt pro všechny obyvatele států jako Louisiana nebo Mississippi, kteří se ještě ani nevzpamatovali ze škod způsobených před pěti lety hurikánem Katrina. Třetím obrovské problémy někdejší ropné "trojky", firmy BP - prudký propad jejích akcií, rozbití její léta budované pověsti "ekologicky přátelské firmy", nucený odchod šéfa firmy a rozprodej majetku. Rozsáhlý únik ropy také ukázal na současné limity technických možností. K havárii na vrtu v t akové hloubce ještě nikdy nedošlo a nikdo neměl pro takový případ připravený záchranný plán. A konečně je tu rozměr politický. Kvůli ropné skvrně vypukla mezi USA a Británií roztržka srovnatelná se spory o vedení války v Iráku. Velkým poraženým je americký prezident Barack Obama. Ropná havárie srazila jeho popularitu na dosavadní minimum. Pro zajímavost - dokonce i jeho předchůdce George W. Bush byl ve stejné fázi prezidentství populárnější.


Těžká rána pro BP

Výbuch na ropné plošině Deepwater Horizon a následný únik ropy zasadily společnosti BP těžký úder. Během prvních 50 dní úniku ropy klesla cena jejích akcií o 52 %. Mluvilo se o možném převzetí některým z dalších členů velké ropné šestky, o bankrotu či rozdělení firmy.

SPOLEČNOST BP V ČÍSLECH

Obrat: 239 miliard ročně
Zisk: 14 miliard (2009), 25 miliard dolarů (2008)
Celková hodnota aktiv: 236 miliard dolarů (2009)
Dividendy: 10,5 miliardy dolarů ročně
Počet zaměstnanců: 80 300
22 400 benzinových čerpacích stanic, 16 refinérií
2,3 milionu barelů ropy těží denně
838 milionů zaplatila BP jen během posledních čtyř let na pokutách v USA a Rusku

PLOŠINA DEEPWATER HORIZON

2001 postavena v Jižní Koreji
Vlastník: Transocean
2001 až 2013 pronajata BP
2009 uskutečnila nejhlubší vrt historie do hloubky 10 685 metrů
Rozměry: 121 na 78 metrů
Podobných vrtných plošin existuje jen 200
496 800 dolarů platila BP za den za pronájem vrtné plošiny
146 je maximální počet členů obsluhy

EXPLOZE

Místo: ropné pole Macondo, 64 kilometrů jihovýchodně od pobřeží Louisiany
Čas: 20. dubna 2010, 21:45 místního času
(21. dubna ve 4:45 SELČ)
126 lidí bylo v době exploze na plošině
11 lidí při výbuchu plošiny zahynulo
22. dubna 2010 v 16:45 se plošina potopila. Nyní leží na mořském dně v hloubce 1500 metrů, asi 400 metrů od vrtu

Rozprodej BP

Společnost BP působí přímo nebo zprostředkovaně ve 100 zemí světa. Aby měla na zaplacení škod způsobených havárií plošiny Deepwater Horizon, musela začít ve velkém rozprodávat aktiva v celkové výši až 30 miliard dolarů. Zde je přehled aktiv, o jejichž prodeji BP jedná nebo už se jich zbavila.

Ropná budoucnost

Celkové světové zásoby ropy se odhadují na 850 až 900 miliard barelů. Denní světová spotřeba se pohybuje kolem 85 milionů barelů, tzn. že "konvenční" ropy z doložených zásob má lidstvo při současném tempu spotřeby už jen na 10 000 dní, tedy zhruba 27 let.

Největší ropná katastrofa všech dob

Havárie v Mexickém zálivu nemá v mnoha ohledech obdoby. Jediným srovnatelným únikem ropy jsou Saddámem Husajnem zapálené vrty v Kuvajtu a vypuštění ropy do Perského zálivu. Ropná skvrna měla zdrcující dopad na ekologii, ale i byznys v regionu.


Více na hn.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů