Úterý, 16. dubna 2024

Přírodní památka Skalský

Přírodní památka Skalský

Kam a jak jedeme?

Přírodní památka Skalský (GPS 49°13'19.695"N, 14°10'56.177"E ) se nachází 1,5 km východně od obce Skály v bývalém okrese Písek, nedalek města Protivín. Památka je dobře a snadno dostupná z asfaltové silnice vedoucí z Protivína do obce Skály, kdy je rybník po pravé straně přibližně 450 metrů za křižovatkou na Maletice. Okolo památky vede cyklostezka číslo 1077 a taktéž kolem vede naučná stezka Na Břehu Blanice, která ale přímo touto památkou neprochází. V případě zájmu je tedy potřeba si z této naučné stezky udělat krátkou zacházku.


Za čím jedeme?

Rybník s přilehlými břehy a lesnatým porostem pod hrází je chráněn od roku 1985 z důvodu ochrany vzácných žiočichů a rostlin. Předmětem ochrany je spojen s ornitologicko-botanickým významem oblasti. Vyskytují se zde 3 chráněné ptačí druhy v podobě husy velké, kopřivky obecné a rybáka obecného. Další chráněné druhy byly pozorovány v okolí na přilehlých loukách a porostech. Jedná se například o kriticky ohroženého břehouše černoocasého, či vodouše rudonohého, žluva hajní atd. Z obojživelníků se zde vyskytuje kuňka obecná. Z rostlin pak bazanovec kytkokvětý, prstnatec májový a žebratka bahenní.

Zajímavé turistické cíle v okolí: Myšenec-místní část Protivína-hrad, Blanice, Protivín


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Památka se nachází relativně blízko města Protivín, kde se dá snadno najíst i ubytovat. V případě dostatku času doporučuji zkusit exkurzi do protivínského pivovaru Platan. Vyplatí se ale vzít si sebou vlastní svačinu a pití, jelikož na břehu rybníku se dá strávit poměrně dost dlouhý čas pozorováním místního života a sluněním se.


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Památka je určena všem zájemcům o přírodu, jelikož se zde mohou setkat s hezkou jihočeskou krajinou. Ze břehu jezera se dají pozorovat výše popsaní ptáci a pod hrází se nachází zajímavý lužní les, který převážně v jarních měsících a počátkem léta hýří všemi barvami.


Ostatní informace

Památka je volně dostupná po asfaltové silnici, bez poplatku.


Na výlet vlakem

Vlakem se dá k památce dostat tak, že se buď vystoupí na zastávce Skály či ve městě Protivín a následně je nutné provést pěší přesun (ca 2,5 km).

www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů