Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

NASA zveřejnila nové informace o globálních teplotách v červenci 2010. Podle amerických vědců bylo letošních prvních sedm měsíců ve světě vůbec nejteplejších v historii moderního měření (za posledních 131 let). Samotný červenec byl třetím nejteplejším červencem za zmíněné období. V oblasti Ruska byly v červenci teploty o 5°C nad normálem.
Podrobnosti na stránkách NASA:
data.giss.nasa.gov

Zakázku v hodnotě 1,5 mil. korun bez DPH od Státního fondu životního prostředí získala agentura Coge. Podle úřadu předložila nejvhodnější ideové a produkční řešení veřejných akcí představujících Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v oblasti bydlení. Ty budou probíhat v jednotlivých regionech ČR.

Řada expertů tvrdí, že nižší emise skleníkových plynů z elektromobilů jsou jen iluzí.
"Jistě, jejich provoz ekologický je. Ale ještě nikdo nespočítal emise z výroby potřebné elektřiny a z budoucí likvidace vozů," říká například šéf Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.
Podle analýzy ČEZ jsou ale elektromobily ekologičtější i tehdy, započteme-li do jejich "uhlíkové stopy" emise z elektráren, které pro ně vyrábějí energii.

Americký prezident Obama koupelí v Mexickém zálivu potvrdil to, co poradce českého prezidenta Ladislav Jakl ví dávno - celá hysterie kolem tzv. ropné skvrny je komedie. Tři týdny se - slovy poradce Jakla - hledal nějaký umaštěný pták, aby se dokázala ekologická katastrofa. Snaživá média, environmentalisté, globální oteplovači, darwinisté a jiná levicově intelektuálská pakáž od té doby našla skoro devět tisíc mrtvých umaštěnců. Tisíce lidí přišly o práci, akcie BP klesly až o 55 procent, celé to stálo miliardy dolarů. Amerika přitom trpí a utrácí zbytečně. Jaká smůla, že jí místo komedianta Obamy nemůže vládnout český muzikant Jakl!

Ministerstvo životního prostředí bude chtít jednat s ministerstvem dopravy o seznamu staveb, které Vit Bárta minulý týden zastavil. Rádiu Česko to řekl ministr životního prostředí Pavel Drobil. Podle něj by například odstranění protihlukových opatření mohlo ohrozit už udělené šetření EIA pro jednotlivé stavby. "Je třeba si uvědomit, že stavební rozhodnutí, která byla vydána, byla činěna na základě některých posudků rozhodnutí třeba o dopadech na životní prostředí a v případě, že by došlo k šetření na úkor infrastruktury, která souvisí s prostupností krajiny, která souvisí s ochranou, protihlukovými valy, tak by mohla být ta rozhodnutí zpochybněna V tomto smyslu si na to s panem ministrem Bártou budeme muset sednout a já věřím, že cestu, jak z toho ven, najdeme," řekl Drobil.

Litvínov / Po celém Litvínově bude během letošního podzimu občanům dispozici 300 nádob na bioodpad. Pracovníci firmy Marius Pedersen je rozmístí hlavně mezi rodinné domky. Lidé ale budou mít první zářijový týden možnost o přistavení nádoby na bioodpad požádat. Speciální nádoby na bioodpad jsou konstruovány tak, aby nedocházelo k rozkladu a kolem se nešířil zápach.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů