Úterý, 19. března 2024

USA zpřísní povolování těžby ropy v mořích

USA zpřísní povolování těžby ropy v mořích

Americká vláda dnes oznámila, že bude žádat přezkoumání projektů na těžbu ropy v mořských hlubinách z hlediska jejich rizik pro životní prostředí. Znamená to prozatímní konec udělování výjimek podobných té, díky níž získala povolení těžit v Mexickém zálivu firma BP.

Vláda se k tomuto kroku rozhodla po zjištění, že BP byla udělena výjimka na základě několik desetiletí starých pravidel.
Ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že zákaz udělování výjimek pro hlubokomořské těžbu bude v platnosti, dokud nebudou pravidla pro tyto výjimky prověřena a zrevidována.

"Federální rozhodování o povolení podmořské těžby ropy a plynu musí být založeno na plném porozumění potenciálním dopadům na životní prostření," sdělil v prohlášení ministr vnitra Ken Salazar.
Nyní platí pro těžbu v hlubokých mořích dočasné moratorium. Až bude zrušeno, dá se očekávat, že dnešní rozhodnutí povolování další těžby zkomplikuje.

Společnosti, které usilují o těžbu v mořských hlubinách, tak budou muset počítat s delší dobou při posuzování svých záměrů. Zpřísnění postupu se bude týkat i projektů v mělkých vodách.
Vláda vydala v květnu moratorium na hlubokomořskou těžbu ropy. O měsíc později ale opatření zrušil soud, u kterého opatření napadlo několik firem, jež poskytují servisní služby těžebním plošinám. Soudní rozhodnutí pak potvrdil odvolací soud. Vláda pak zformulovala nové podmínky šestiměsíčního moratoria na hlubokomořskou těžbu ropy.

Novými procedurami povolání těžby se Washington zabývá kvůli případu plošiny Deepwater Horizon, která v dubnu vybuchla, zřítila se do Mexického zálivu u břehů Louisiany a způsobila největší ekologickou katastrofu v dějinách USA. Z otevřeného vrtu až po jeho uzavření uniklo do moře skoro pět milionů barelů ropy.

Provozovatel, firma BP, dostala povolení s ekologickou výjimkou na základě pravidel z 80. let, tedy z doby dávno před vývojem výkonné technologie pro hlubinnou těžbu. Povolovací orgán, agentura pro nerostné suroviny (MMS), navíc nebral při posuzování rizik v potaz havárii na mexickém vrtu Ixtoc v roce 1979, protože tato nehoda se nestala v amerických vodách. Do moře tehdy uniklo 3,3 milionu barelů ropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů