Úterý, 16. dubna 2024

Prezident a (jeho) klaun

Prezident a (jeho) klaun

Ropnou skvrnu vyrobila média, aby nám vybrala peněženky, napsal na svém blogu Ladislav Jakl, šéf politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. Názory druhého v hierarchii hradních poradců by neměly zapadnout jako kuriózní aférka uprostřed okurkové sezóny. Otevřely totiž důležité otázky. Může si vysoký státní úředník vymýšlet a veřejně říkat věci, které prostě nejsou pravda? A měli bychom důležitý post v řízení státu svěřovat člověku, který věří fantasmagoriím?

"Unikala několik měsíců a nic...Tři týdny trvalo stovkám mediálních štábů, než našly prvního zamaštěného ptáka", píše Jakl. Ve skutečnosti těch ptáků je 5981, z toho 4080 mrtvých. Skvrna zalila 1070 kilometrů pobřeží. Ekonomové očekávají, že místní turistika přijde o 23 miliard dolarů. To jsou tisíce rodin - majitelé hotýlků, kempů či obchodů, kteří udělají bankrot, protože letos skoro nikdo nepřijede.

Postřehy však pokračují. "Ropa je přírodní produkt...Na mnoha místech mořského dna i souše prosakuje ropa." Všem ostatním je ten rozdíl asi jasný, takže speciálně pro Ladislava Jakla: únik bezmála 800 milionů litrů soustředěný v jediném místě nadělá, ehm, větší škody než prosakování malých množství nafty, která se rozptýlí v oceánu.

Fantasmagorická pasáž však nesouvisí s naftou, nýbrž s Jaklovým hodnocením žurnalistiky. "Po světě denně umírají tisíce dětí na nemoci, hladem a na následky lokálních válek. Od ropy z Mexického zálivu nedostalo ani jedno dítě vyrážku nebo rýmu." Je to v podstatě správná připomínka. Osud dětí v Dárfúru nebo hladomor v Nigeru jsou jistě důležitější než pláže zalité ropou. Ale to platí prakticky pro cokoli. Osud dětí v Dárfúru nebo hladomor v Nigeru jsou důležitější než projevy Jaklova šéfa, o kterých tuzemské noviny informují na prvních stranách. Média prostě věnují pozornost událostem spektakulárním na úkor důležitých.

Jenomže Jakl má také vlastní teorii o příčinách: ropnou skvrnu vykonstruovaly mediální korporace, aby prodaly noviny. "Jistěže na tom všem humbuku kdosi vydělává... Můžeme se těšit, že globální režiséři již připravují nový kus, když starý už se okoukal. "Bývaly doby, kdy by právě Jakl dokázal vysvětlit skutečný důvod: trh. Noviny si prostě z událostí vybírají ty, které zajímají více čtenářů. Jenomže mezitím Jakl přestal radikálně hájit světový kapitalismus a začal si paranoidně vymýšlet globální konspirace.

Názory mu nikdo nebere. Ať si píše, co se mu zachce. Až bude soukromou osobou. Ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky ale není komik na volné noze. Slouží daňovým poplatníkům, kteří se mu skládají na mzdu. Psaní legračních nesmyslů evidentně není úkol, který měli na mysli. Svůj článek pověsil na web v úterý po 11 dopoledne, tedy patrně coby vysoký státní úředník ve své kanceláři.

Navíc špičkové úředníky svět považuje za reprezentanty státu. Někdo méně informovaný o zdejších poměrech by si mohl myslet, že Jaklovo psaní snad nějak souvisí se stanoviskem země. A především: věří-li Jakl takovým nesmyslům, co potom radí hlavě státu? Nehrozí, že se také plete o 598 000 % v odhadu následků, když prezidentovi doporučuje, který zákon vetovat? Nebo že se při posuzování politických jednání rovněž zamotá do paranoidní spekulace o spiknutí kapitalistů?

Ale nejde pouze o Jakla. Hrad často přichází s originálními názory, které se líbí. Jsou intelektuálně atraktivní: nekonvenční a odvážné. Leč hlavně díky argumentům, jež se rozcházejí s fakty.

Vojtěch Kotecký
Autor je programovým ředitelem Hnutí Duha

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů