Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní památka Kutiny

Přírodní památka Kutiny

Kam a jak jedeme?

Přírodní památka Kutiny (49°17´7,357´´ s. š., 14°36´14,329´´ v. d.) je chráněné území jihozápadně od obce Hlavatce v bývalém okrese okrese Tábor, která byla vyhlášena v roce 1996 na severním břehu Nového rybníka spadajícího do soustavy rybníků na Bechyňském potoku. Kolem zmiňovaného rybníka vedou dvě cyklostezky a to číslo 12 a 1130. K památce se nejsnáze dostaneme přes pole začínající severně od hráze rybníka, kudy prochází silnice směrem na obec Hlavatce. Z hráze pak následuje 500 metrů pochodu, jen pozor, na jaře jsou tyto oblasti silně rozvodněné a podmáčené, jelikož se zde nachází kopec a pole, takže všechna voda tímto směrem stéká. Druhá alternativní cesta je vzít to přes hráz Starého rybníka, na jejím konci se vydat do prava (Směrem na východ), prodrat se křovisky, přeskočit potok a jsme tam taktéž, tato trasa ale není vhodná pro výpravu s dětmi, protože se musí přeskakovat potok.


Za čím jedeme?

Jedná se o částečně zamokřenou a podmáčenou louku, na které se nachází vzácná květena jako například hořec hořepník, zábělník bahenní. Jiné zdroje uvádí slabou populaci hořepníku lučního, všivce bahenního a srpice barvířské[3] a taktéž výskyt prstnatce májového, ptačince bahenního či ostřice Hartmanova. Ze vzácných živočichů zde byl pozorován modrásek hořcový, ropucha obecná, ještěrka živorodá či úžovka obojková.

Z důvodu zachování památky dochází k pravidelnému sečení a odstraňování náletových dřevin.

Zajímavé turistické cíle v okolí: Černická obora


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Památku jsem navštívil v zimě, takže jsem měl svačinku a termosku sebou, jelikož jsem nevěděl, jak a kde budou otevřena restaurační zařízení, nicméně v obci Hlavatce byl otevřena hospoda, kde se dá najíst. Ubytování jsem v té době neřešil, byl to krátkodobý výlet.


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

V zimních měsících celá soustava rybníků působí dojmem ruské krajiny, což umocňují zasněžené břízky, které v oblasti památky rostou. V létě je louka plná rozkvetlých květin a na jejím konci se dají hnedka snadno pozorovat hnízdící vodní ptáci.


Ostatní informace

Památka je taktéž volně přístupná za podmínky, že nedochází k poškozování území.

www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů