Pátek, 29. března 2024

Státní Lesy vyhlásí tendr jen na rok 2011

Stát nebude své lesy prodávat ani dlouhodobě pronajímat, potvrdil ministr zemědělství.

Státní Lesy vyhlásí tendr jen na rok 2011

Místo zrušeného desetiletého tendru vyhlásí státní podnik Lesy na podzim jen výběrové řízení na příští rok. Mezitím připraví ministerstvo zemědělství koncepci lesnické politiky, a velký desetiletý tendr na lesnické práce pro soukromé firmy pak vypíše do poloviny příštího března. Potvrdil to včera ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Jednoroční tendry na těžbu dřeva v roce 2011 budou jednokolové a hlavním kritériem bude nabídnutá cena. S vytěženým dřevem přitom budou moci obchodovat samy firmy.

Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovala část politiků, ekologů, i některé lesnické firmy, Lesy ČR zrušily letos v polovině května. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nelíbily hlavně příliš přísné kvalifikační podmínky, jimiž podnik omezoval počet uchazečů ve výběrovém řízení. Jedním z kritizovaných aspektů bylo, že vytěžené dřevo si nebude moci aspoň zčásti prodávat sám státní podnik. "Odborníci se zatím radí o tom, jaký způsob prodeje dřeva se uplatní v chystaném desetiletém tendru. Jasno máme už v tom, že se Lesy teď nebudou privatizovat ani dlouhodobě pronajímat," upozornil ministr Ivan Fuksa. Potvrdil přitom, že k 31. prosinci letošního roku Lesy ukončí spolupráci s podnikem Hradecká lesní a dřevařská společnost. Přes tu státní podnik dosud dřevo prodával, ale už to nepovažuje za efektivní. O dalším osudu společnosti, v níž stát vlastní 50 procent, bude Fuksa jednat v příštích měsících.

Jednoroční tendry na těžbu ve státních lesích budou ve 108 lesnických celcích vypsány podle zpřísněného zákona o zadávání veřejných zakázek poté, co v polovině září vstoupí norma v platnost. Lesní firmy podle Fuksy koupí dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Část dřeva ale bude smluvně blokována pro menší regionální zpracovatele.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru roku. Těžařské firmy prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že asi 90 procent vytěženého dřeva prodají samy těžařské firmy.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů