Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kde dál škrtat? Na vysokých školách nebo v Krkonoších

Kde dál škrtat? Na vysokých školách nebo v Krkonoších

Škrty ve školství rozhádaly šéfa resortu Josefa Dobeše s vedením vysokých škol. Ministr chce příští rok ušetřit pět miliard korun. Největší část úspor dopadne právě na vysoké školy, které v roce 2011 přijdou o tři miliardy. Zbylé dvě miliardy musí ušetřit mateřské, základní a střední školy.

Univerzity letos hospodařily s 23,5 miliardy korun. Pokud pro příští rok dostanou skutečně o tři miliardy méně, nezbyde jim podle rektorů nic jiného než rušit důležité investice a vědecké záměry, snížit platy pedagogů a někde nejspíš i propouštět.

"Školy, které nemají vytvořené třeba nějaké rezervní fondy, by si mohly sáhnout skutečně na dno a dostat se do existenčních potíží," varuje rektor pražského ČVUT Václav Havlíček. Některé univerzity by podle něj musely také přijmout méně studentů. Problém budou mít univerzity i s požadavkem, aby do konce tohoto roku ušetřily alespoň miliardu plánovaných výdajů. "Z toho se má třetina ušetřit na výuce, třetina na vědě a třetina na investicích. Najít tak velké úspory za čtyři měsíce bude velmi obtížné," řekl HN jeden z rektorů, který si nepřál být jmenován.

Minus 30 milionů pro KRNAP

Ministr Dobeš není sám, kdo hledá škrty. Do konce týdne mají všichni ostatní členové vlády poslat na ministerstvo financí svou představu, jak rozložit celkové úspory ve výši 60 miliard.

Detailní rozpis už má hotový ministerstvo životního prostředí: propustí 70 lidí, což je deset procent zaměstnanců, plánuje ušetřit díky centrálnímu nákupu elektřiny, méně peněz dostanou nejrůznější příspěvkové organizace.

"Začali jsme šetřit už na začátku hospodářské krize v roce 2008 a vytvořili jsme si rezervy. Nějakým způsobem ty škrty zvládneme," řekl mluvčí Krkonošského národního parku Jakub Kašpar. V příštím roce přijde KRNAP o 30 milionů ze státních příspěvků, vedle nich ale dostává ještě prostředky z EU.

Na druhou stranu ale ministerstvo chce vybojovat některé peníze navíc. "Jde například o vyhlášení nového národního parku Křivoklátsko, a s ohledem na povodně i o posílení rozpočtu ČHMÚ," řekl HN šéf kabinetu MŽP Tomáš Vrbík.

Armáda ušetří i na misích

Resort obrany pod vedením Alexandra Vondry (ODS) přijde v příštím roce o pět miliard. Částečně je najde díky propouštění a omezování provozních výdajů. "I když se maximálně snažíme o to, aby hlavní úspory byly jinde, šetření se dotkne i misí," řekl náměstek ministra Michael Hrbata.

Největší škrty má provést ministerstvo vnitra. Jeho šéf Radek John před volbami vyhrožoval vyhazovem každému úředníkovi, který nezvládne šetřit, brzy po jmenování kabinetu si ale začal stěžovat na příliš tvrdé požadavky - a lze čekat, že ve vládě se ještě pokusí bojovat.

AUTOR: Jakub Kalenský
AUTOR: Jana Machálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů