Pátek, 26. dubna 2024

Čína zřídila asociaci vozů na elektrický pohon

Čína zřídila asociaci vozů na elektrický pohon

Čína v rámci podpory širšího obchodního využití elektrických vozů zřídila asociaci vozů na elektrický pohon. Novou skupinu tvoří státní automobilky a další firmy a skupiny napojené na výrobu elektrických aut a jejím cílem je podpora společných standardů a urychlení výzkumu. Uvedl to šéf vládní agentury, která má na starosti státní majetek, Li Žung-žung.

Asociaci tvoří 16 výrobních firem a výzkumných institutů, včetně automobilek FAW, Dongfeng Motor a China Changan Automobile. Kromě automobilek sem patří i státní výrobci baterií a hlavní distributor elektřiny.
Vývoj elektrických vozů doposud pocházel ze společných podniků se zahraničními výrobci, jako General Motors, nebo od nezávislých automobilek, jako BYD Auto. Tento původně dominantní výrobce baterií úspěšně pronikl do výroby aut. Nová skupina má pomoci automobilkám s nedostatkem prostředků k zahájení výroby elektrických vozů z vlastních zdrojů.

Čína se zavázala snížit emise oxidu uhličitého a dalších znečišťujících látek zvýšením energetické účinnosti. Snaží se také omezit dovoz drahé ropy. Rostoucí prodej aut, který by měl letos stoupnout o 30 procent na 17 milionů, však je velkou překážkou v dosažení tohoto cíle.

V Číně se sice prodávají hybridní vozy, čistě elektrické automobily však byly doposud využívané hlavně pro předváděcí akce nebo pro vládní a firemní flotily. Prodej takzvaných vozů "nové energie" se na celkovém prodeji všech automobilů podílí jen pěti procent, upozornil Li.

Výrobci se již obrátili na vládu, aby jim pomohla vyrovnat se s vyššími náklady na tyto vozy, dokud nebude prodej tak vysoký, aby se jim snížili výrobní náklady na příznivější úrovně. Vláda nedávno začala vyplácet dotace na elektrické a hybridní vozy v pěti městech, která může činit až 60.000 jüanů (přes 171.000 Kč).
Média rovněž nedávno uvedla, že komise ministerstva informací a průmyslu má do konce tohoto měsíce předložit návrh plánu pro rozvoj energeticky úsporných vozů. Vláda rovněž hodlá investovat na podporu tohoto odvětví 100 miliard jüanů, napsala agentura AP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů