Pátek, 29. března 2024

Vlčatínský potok se změnil. Tekla v něm nafta

Vlčatínský potok se změnil. Tekla v něm nafta

Vlčatín - Nafta tekla na sklonku minulého týdne potokem ve Vlčatíně na Třebíčsku. Ekologická havárie zalarmovala hasiče, policisty i zástupce odboru životního prostředí třebíčského městského úřadu.
"Na místo byla vyslána jednotka třebíčských hasičů, která potok přehradila pěti sorbčními hady a zároveň postavila norné stěny," sdělila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.
Příval nafty v potoce byl tak velký, že nainstalovaná zařízení zůstala na místě několik desítek hodin.

Došlo i na jímku

"Nechali jsme v blízkosti průsaku vyhloubit jímku tak, aby nafta netekla přímo do potoka, ale zůstávala právě v ní," informoval vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Třebíč Pavel Vosátka. K odstranění norných stěn a sorbčních zařízení došlo ve středu ráno.
"Kromě vyhloubení jímky jsme nechali odtěžit i kontaminovanou zeminu. Naštěstí podloží je v místě průsaku jílovité, což je v tomto případě velké plus. Nafta se nedostane do spodních vod," vysvětlil Pavel Vosátka.
Zprvu se celá událost zdála být uzavřenou kapitolou, jenže v potoce se opět objevily skvrny.
Následoval stejný postup jako při prvního zásahu, instalace norných stěn a tentokrát hasiči nebezpečnou látku posypali sorbentem. "Je evidentní, že se někde v zemi vytvořila kaverna, která se naplnila a teď z ní pomalu nafta vytéká. Budeme celou situaci pravidelně monitorovat. Do potoka i zeminy uniklo podle našeho odhadu, na kterém jsme se shodli i s hasiči, kolem 20 až 40 litrů nafty. Co bylo příčinou úniku, zatím nevíme. Celou záležitost prošetřuje policie," dodal vedoucí odboru životního prostředí.

Havárie nebo úmysl

"Celá událost je momentálně ve stavu šetření. Nevíme, zda došlo k nehodě automobilu a následnému úniku nafty, nebo k úmyslnému znečištění. Prozatím není vyčíslena ani výše škody," informoval policejní mluvčí René Novotný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů