Pátek, 29. března 2024

Slavkov zamítl bioplynovou stanici

Slavkov zamítl bioplynovou stanici

Slavkov u Brna - Kukuřičnou siláž a hovězí kejdu měla zpracovávat bioplynová stanice ve Slavkově u Brna. V průmyslové zóně na jihu města ji chtěla postavit společnost Goodwill Property Investment. Rada města ale záměr společnosti zamítla v rámci posuzování vlivů na životní prostředí.


"Hlavním důvodem našeho rozhodnutí je, že silnice k plánované bioplynové stanici není ve stavu, aby se přes ní přepravovaly desetitisíce tun kukuřičné siláže a kejdy. Jedná se o odbočku z Křenovické ulice směrem k čistírně odpadních vod," prohlásil místostarosta Slavkova u Brna Jiří Doležel.


Podle něj minulé zastupitelstvo města podobný případ řešilo už před několika lety. "Tehdy se v místě měl stavět lihovar. Ale minulé zastupitelstvo to jednoznačně odmítlo i kvůli emisní zátěži," doplnil Doležel.


Odbočka z Křenovické ulice nepatří městu, ale soukromé firmě. Nicméně radnice možná bude problém v budoucnu také řešit. "Uvažujeme o tom, že na místě postavíme vlastní silnici. Nicméně v tuto chvíli na to nemáme čas ani peníze. Nejprve bychom museli vykoupit pozemky od padesáti různých vlastníků," řekl Doležel.


Investor nicméně svůj záměr postavit v oblasti bioplynovou stanici nevzdává. "Zúčastnil jsem se rady Slavkova, která bioplynovou stanici nepovolila. Proto na devadesát procent bude záměr zrušen. Budeme se pro bioplynovou stanici snažit najít vhodné místo u některé vesnice v okolí Slavkova," uvedl místopředseda představenstva společnosti Goodwill Property Investment David Täuber. Bioplynová stanice má zpracovávat šestadvacet tisíc tun kukuřičné siláže ročně a pět tisíc tun kejdy skotu. Z uvedených surovin za pomoci kvašení vznikne hnojivo, tepelná a elektrická energie.


Plánovaný elektrický výkon je čtrnáct set kilowattů. Ve vyškovském okrese už stojí jedna bioplynová stanice, a to ve Švábenicích. Provozuje ji soukromý zemědělec František Bureš. Jako hlavní surovinu používá také kukuřičnou siláž.


V plánu je dále zemědělská bioplynová stanice ve Velešovicích a v Černčíně.


Ve Vyškově navíc vznikne bioplynová stanice, která nebude zpracovávat zemědělské komodity, ale trávu, listí a další odpad ze zeleně, a také zbytky jídel z domácností. Systém sběru zeleného odpadu má pokrýt většinu vyškovského okresu.


Ekologové bioplynové stanice vítají. "Bioplynové stanice brání globálnímu oteplování jednak tím, že nahrazují používání fosilních uhlí, ropy a zemního plynu, a také tím, že využijí metan, který by jinak ze zemědělských odpadů a produktů utekl přímo do atmosféry. Metan je velmi významný skleníkový plyn," zhodnotila ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů