Pátek, 29. března 2024

Dálnice v lese možná přece bude

Dálnice v lese možná přece bude

Jen krátce trvala euforie ekologů, kteří dlouhodobě bojují proti stavbě dálnice Moskva-Petrohrad přes jeden z posledních velkých lesních masivů v moskevské oblasti nedaleko města Chimki. Poté co koncem minulého týdne prezident Dmitrij Medveděv přikázal mýcení lesa pozastavit, premiér Vladimir Putin žádá na posouzení projektu veřejné slyšení. Aktivisté se ale obávají, že oni na něj připuštěni nebudou.

Putinův tiskový tajemník Dmitrij Peskov řekl novinářům, že veřejná slyšení budou probíhat v Chimkách a ve všech dalších obcích na plánované trase. Bude je pořádat ministerstvo dopravy a dotčené radnice. Mluvčí ministerstva dopravy Timur Chikmatov prohlásil, že je zatím předčasné mluvit o tom, v jakém formátu budou slyšení probíhat a kdo se jich bude účastnit.

Aktivisté, kteří svou kampaní přinutili Kreml k dosud bezprecedentnímu rozhodnutí o zastavení stavby, se ale obávají, že budou vyšachováni. "Prý to bude organizovat ministerstvo dopravy a chimkinská radnice. Ale vždyť právě v Chimkách se objevila myšlenka vést dálnici přes les a ministr dopravy Igor Levitin, který lobbuje pro zájmy letiště v Šeremetěvu, také prosazuje trasu přes les," zlobí se šéfka Hnutí obránců chimkinského lesa Jevgenije Čirikovová.

Jejich obavy jsou nejspíš namístě. Deník Kommersant v sobotu informoval, že radnice v Chimkách uspořádala petici za vedení dálnice původní trasou přes les. Petici povinně podepsali všichni zaměstnanci města a podpis úředníci žádali i od podnikatelů, pronajímajících si od radnice prostory. "Zavolali mi, abych rychle k nim přijela a petici podepsala," citoval deník nejmenovanou podnikatelku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů