Úterý, 23. dubna 2024

Učitelé a studenti z České republiky se mohou zapojit do iniciativy Evropské školy pro živou planetu

Učitelé a studenti z České republiky se mohou zapojit do iniciativy  Evropské školy pro živou planetu

Už po třetí se čeští učitelé spolu se svými studenty mohou zapojit do mezinárodního projektu "Evropské školy pro živou planetu" (European Schools for a Living Planet), iniciativy pro životní prostředí určené pro školy, organizace WWF a Nadace ERSTE. Je to výzva jak pro studenty, tak i učitele, kteří jsou ochotni pomoci zvyšovat povědomí o významu ekologických a přírodních změn v současné společnosti.

Do projektu "Evropské školy pro živou planetu" se mohou zapojit učitelé a jejich žáci ve věku 12-16 let, kteří se zajímají o ekologické aktivity v rámci Evropy. Stačí se zaregistrovat do 17. září na stránkách schools.foralivingplanet.eu Přibližně 30 vybraných zástupců škol z 11 evropských zemí (Bulharska, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Moldavska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Srbska a Ukrajiny) se zúčastní Akademie, kterou pořádá WWF a Nadace ERSTE od 23. do 29. října 2010. Zde budou proškoleni, jak podporovat projekty zaměřené na přírodu a ekologii ve školách. Akademie se mohou zúčastnit vždy tři učitelé z každého státu, společně s vybranými žáky (jeden učitel - jeden žák).

Kromě týdne stráveného na Akademii budou moci školní třídy po dobu trvání celého projektu prezentovat své vlastní projekty na veřejně přístupném weblogu. Po osmi měsících práce na jednotlivých ekoprojektech se učitelé setkají opět v Rakousku, kde představí své aktivity zaměřené na ochranu přírody, podělí se o své zkušenosti s ostatními a ocení nejlepší projekt. Vítězná třída získá týdenní pobyt v rakouském přírodním kempu.

V letošním roce se žáci a učitelé budou věnovat tématům, která jsou významná na lokální i globální úrovni:

  • Dunaj, jeho význam ve smyslu evropské tepny a jeho možné ohrožení,
  • Ekologická stopa a různé způsoby, jak může každý z nás pomoci k trvale udržitelné spotřebě zdrojů naší planety,
  • "Aktivní občanství" - mobilizace a motivace: jak můžeme vyjádřit a projevit svůj názor na veřejnosti, jak můžeme motivovat ostatní k aktivitě.


Hlavním zaměřením iniciativy "Evropské školy pro živou planetu" je sbližovat učitele a žáky, podporovat je v přebírání zodpovědnosti za životní prostředí a přírodu v Evropě, a společnými kroky měnit budoucnost Evropy udržitelným způsobem. Cílem je šířit mezi mladší generací povědomí o udržitelnosti, o nejvzácnějších biotopech naší planety a o společensky-ekologicky slučitelném životním stylu. Zejména je důležitě je naučit, jak aplikovat toto poznání a využívat ho při vytváření lepší budoucnosti. V dlouhodobém měřítku se projekt snaží o to, aby se učitelé a mladí lidé, navštěvující evropské školy, zajímali o životní prostředí a neustále vyhledávali kreativní řešení jak věci zlepšovat, a též sami realizovali vlastní ekoprojekty.

Iniciativa pro životní prostředí určená pro školy "Evropské školy pro živou planetu" se poprvé uskutečnila ve školním roce 2008/2009. Celkem 25 tříd se žáky ve věku od 13 do 19 let z 10 evropských zemí (Bulharska, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Srbska a Ukrajiny) reagovaly na výzvu WWF zapojit se do kampaně na ochranu přírody a budoucnosti v Evropě. Výsledkem této snahy byly aktivity, kde se žáci učili od žáků, ale i divadelní hry, výstavy, informační akce, průzkumy, webové stránky, prezentace či zprávy v médiích aj.


Kontakty:
Nadace ERSTE, Andreea Gurău
Tel.: +43 664 957 0372, mobil +43-50 100- 619 614, e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org
WWF Rakousko, Lisa Simon
Tel.: +43-1-48817-215, Mobile: +43-676-83488-215, e-mail: lisa.simon@wwf.at
Temper Communication a.s., Kateřina Kociánová
Tel.: +420 724 724 219, e-mail: katerina.kocianova@temper.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů