Čtvrtek, 28. března 2024

Německé jaderné elektrárny budou žít déle

Kancléřka Merkelová je pro posunutí termínu uzavření jaderných elektráren o deset až patnáct let.

Německé jaderné elektrárny budou žít déle

Jediná cesta, jak splnit plán redukce emisí skleníkových plynů a přitom zajistit, aby cena elektřiny nekontrolovaně nerostla, je prodloužit životnost jaderných elektráren. Tvrdí to studie, kterou pro německou vládu vypracoval institut pro ekonomický výzkum DIW.

Kancléřka Angela Merkelová si z nabízených scénářů vybrala ten, který počítá s uzavřením atomových elektráren za 20 až 25 let. Podle plánů bývalé koalice se přitom mělo Německo bez energie z jádra obejít už v roce 2020. "Prodloužení provozu je rozumné," řekla Merkelová.

Zřetelná změna ve vládním přístupu přišla po týdnech sporů o zvláštní daň na jaderné palivo. S její pomocí chce německá vláda získat do rozpočtu 2,3 miliardy eur ročně (57 miliard korun).

Zástupci energetických koncernů s daní nesouhlasí. Minulý týden pohrozili dokonce odstavením jaderných elektráren už v příštím roce. Plán na oddálení termínu zákazu jádra jim vychází vstříc. Každý rok provozu navíc jim totiž při současných cenách zajistí až 6,4 miliardy eur (160 miliard korun), uvádí studie Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW) vypracovaná pro německou vládu.

Nebude to zadarmo. Vlastníci jaderných elektráren budou v případě prodloužení životnosti reaktorů až o 28 let muset do zdokonalení bezpečnostních opatření investovat téměř 50 miliard eur (1,25 bilionu korun). Tento údaj přinesla on-line verze německého listu Handelsblatt s odvoláním na ministra životního prostředí Norberta Roettgena. Pokud by se provoz atomových elektráren prodloužil jen o čtyři roky, klesly by náklady na modernizaci na 6,2 miliardy eur.

O zavedení daně na jaderné palivo má německá vláda jednat 1. září. Novou koncepci energetiky by kabinet měl schválit 28. září.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů