Čtvrtek, 28. března 2024

Nečas chce znát cenu "ekotendru" předem

Premiér Petr Nečas požaduje zprávu o tendru do konce září. Žádnou cifru nezveřejníme - kontruje však ministr financí.

Nečas chce znát cenu "ekotendru" předem

Obří státní zakázka na odstranění starých ekologických škod může přijít až na 115 miliard korun - nebo také jen na třetinu této sumy. Premiér Petr Nečas (ODS) reagoval na podezření, že vítěz tendru by mohl získat při nadhodnocení tendru "polštář" ve výši i desítek miliard korun, a včera vyzval své kolegy v kabinetu: Do konce září chci zprávu o zakázce s tím, že v ní bude i cenový odhad zakázky.

Zprávu mají premiérovi dodat ministři financí a životního prostředí. Ovšem šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž obří tendr ještě ve vládě Mirka Topolánka vymyslel, Nečasovi žádnou cifru poskytnout nehodlá. "Vysvětlíme ve zprávě panu premiérovi způsob, jímž experti budou vyčíslovat reálné náklady na sanace, a hodnotit tak výhodnost nabídek. Ale samotnou cifru můžeme zveřejnit až mezi datem, kdy uchazeči nabídky podají, a vyhlášením výsledku," prohlásil Kalousek pro HN:

Termín pro odevzdání nabídek je ovšem nyní stanoven až na 7. prosince.

Samotné firmy, které se tendru účastní, údajně současná slovní přestřelka mezi Nečasem a Kalouskem netrápí. "Máme vlastní pečlivé propočty, jaké jsou reálné náklady na sanace. Studujeme příslušné podklady z jednotlivých lokalit řadu měsíců. Pokud vláda nějakou orientační cifru opravdu zveřejní, pak prostě jen zjistíme, nakolik je realistická. Ale určitě podle toho nemůžeme upravovat naši nabídku, do takového dobrodružství nepůjdeme," tvrdí například Pavel Borůvka, obchodní ředitel firmy Marius Pedersen v Česku.

Jak přitom vůbec vznikl obrovský rozdíl mezi odhady, kolik může sanace stát?

Cifra 115 miliard korun je horní hranicí. Představuje součet záruk, které na sanace poskytl stát počátkem 90. let privatizovaným chemičkám, dolům, strojírenským firmám. Oněch 115 miliard je tedy maximem, kolik by státní kasa musela těmto podnikům za vyčištění spodních vod a půdy zaplatit.

Dosavadní praxe, kdy jsou sanace zatím prováděny po jednotlivých lokalitách, však ukazuje, že skutečné náklady jsou často výrazně nižší než původní garance. Někteří ekologové, včetně bývalého ministra životního prostředí za zelené Martina Bursíka, proto odhadovali celkovou sumu jen na zhruba 40 miliard.

Souboj se přitom svádí nejen o samotnou cifru, za niž vítěz tendru zakázku získá. Pokračují i spory o to, kdo se může tendru zúčastnit. Zatím pokračují tři uchazeči. Firma Marius Pedersen Engineering, konsorcium v čele se společností Geosan Group, a konsorcium vedené společností Environmental services (za tou stojí finanční skupina J&T).

Antimonopolní úřad vyřadil dva zájemce, konsorcia Deme Environmental a PD Industriegesellschaft. Ta se ale ještě mohou to hry teoreticky vrátit, pokud se obrátí na soud a uspějí se stížností. Bojovat o účast v tendru je už rozhodnut další z vyřazených, společenství v čele s PPF Advisory. To se znelíbilo ministerstvu financí, jež ho odstavilo z tendru už dvakrát. S prvním odvoláním PPF Advisory uspělo, o totéž se pokusí znovu.


Ekozakázka a čísla

115 mld.
korun je maximální možná hodnota tendru na odstranění ekologických škod. Suma je součtem záruk, jež dal stát na sanace podnikům při jejich privatizaci.

3
uchazeči zatím v soutěži o ekozakázku pokračují, o účasti dalších tří ještě rozhodne antimonopolní úřad.

300
lokalit se zamořenými spodními vodami a půdou by měla vyčistit vítězná firma v ekotendru.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů