Čtvrtek, 28. března 2024

Dražší domy, které ušetří

V Česku vyrůstají nové nízkoenergetické projekty. Developeři vsadili hlavně na movitější klienty.

Dražší domy, které ušetří

Zájem o nízkoenergetické domy v Česku roste jen pomalu. Přesto nyní vzniká několik nových projektů, které jsou zaměřeny jen na výstavbu úspornějšího bydlení. Developeři věří, že čas nízkoenergetických staveb přijde.

Patří mezi ně i firma Konhefr. Před dvěma lety dokončila projekt V Lukách, který stojí na východním okraji Prahy - v Horních Počernicích. Nízkoenergetické domy se developerovi podařilo relativně rychle rozprodat.

>>Od té doby už plánujeme pouze výstavbu nízkoenergetických domů,<< tvrdí developer Jan Konhefr. Potvrzením jeho slov jsou dva nové projekty. První z nich vyrůstá v Novém Sedleci u Líbeznic, dva kilometry od severního okraje Prahy. Druhý navazuje na projekt V Lukách a bude opět v pražských Horních Počernicích.

V novosedleckém projektu firmy Konhefr vyroste čtrnáct nových rodinných domů, jejichž ceny jsou v rozmezí od 5,2 do 8,2 milionu korun.

Čtyři z nich budou dvoupodlažní s dispozicí 4+kk a v dalších šesti případech půjde o samostatné domy s dispozicí 5+kk. Každý dům bude mít vlastní tepelné čerpadlo, které bude podlahou rozvádět teplo do všech místností. Rekuperace pak zajistí výměnu vzduchu a umožní provětrat dům chladným nočním vzduchem.

Šetřit se bude i díky trojitým, masivním oknům. Obytné místnosti se navíc nacházejí v osluněné části domů.

Druhý z obou projektů s názvem Krásné Počernice počítá se 43 byty a jedním rodinným domem. Tří až čtyřpodlažní bytové domy nabídnou byty s dispozicí 1+kk až 4+kk a k většině z nich bude patřit terasa nebo předzahrádka. Rodinný dům bude mít dvě patra a dispozice 5+kk.

Domy pod zemí

I v tomto případě budou všechny domy vybaveny tepelnými čerpadly a rekuperací tepla. Jedenáct bytů z celkových 43 je navíc zapuštěno v zemi, což významně sníží náklady na jejich provoz.

Zemina působí jako kondenzátor a její teplota se bez ohledu na počasí drží na deseti stupních Celsia. Například při desetistupňových mrazech lze vnitřní prostor vyhřát na 20 stupňů jen mírným přitápěním.

Tento princip funguje i opačně, v létě proto ušetříte za klimatizaci.

Nicméně Češi mají vůči tomuto typu bydlení předsudky. Předpokládají, že v takových bytech musí být tma a vlhko.

Firma Konhefr nabízela tyto byty už v projektu V Lukách, kde se potenciální kupující mohli přesvědčit, že skutečnost je jiná. Díky světelným šachtám je v domech tolik světla, že jejich obyvatelé mohou pěstovat pokojové rostliny.

>>Lidé v Česku předsudky vůči bydlení v podzemních domech určitě ztrácejí. U nás se to projevuje rostoucí poptávkou a prodaností těchto domů,<< tvrdí Jan Konhefr.

Výstavba je podle jeho slov sice nákladnější, ale úspory jsou zřetelné. Jde totiž o takzvané pasivní domy. >>U domů v zemi činí náklady na topení, ohřev vody a rekuperaci tisíc korun měsíčně, což je ve srovnání s normálním domem podstatně méně,<< vysvětluje Hana Sedmíková, manažerka developerských projektů Realitní společnosti České spořitelny.

Ceny bytů v projektu Krásné Počernice se pohybují od 1,99 do 3,99 milionu korun.

Bydlení na horách

Další developerský projekt s úspornými byty vyrůstá na Liberecku. Společnost Natur CZ první fázi projektu Horní Proseč dokončila letos v červnu. Druhá fáze pak má skončit v červnu 2011.

Zahrnuje sedmnáct nízkoenergetických dvojdomů, přičemž každý z nich se skládá z identických, zrcadlově obrácených domů o dispozicích 3+kk až 4+kk. Jejich součástí je i zahrada s terasou.

Všechny domy spadají do energetické kategorie typu A.

To znamená, že na provoz každého z nich stačí ročně méně než 45 kilowatthodin na metr čtvereční, i když jsou bez rekuperace i tepelných čerpadel.

Domy se nacházejí v zeleni, pod Prosečským hřebenem, odkud jsou dobře dostupné z Liberce i Jablonce nad Nisou. Projekt bude nepochybně vyhovovat především lidem s aktivním způsobem života. Příležitostí k pěší turistice, cyklistice a lyžování je zde nepřeberně.

>>Domy jsou kompromisem mezi bytem a rodinným domem a jsou dost prostorné i pro čtyřčlennou rodinu,<< popisuje Jiří Zeliesko, ředitel Realitní společnosti České spořitelny, která projekt prodává. V tuto chvíli domy nabízí za zvýhodněnou cenu 3,45 milionu korun.

Nastane boom?

Tyto projekty jsou však zatím spíše výjimečné. Ročně v Česku vyrůstají desetitisíce nových bytů. Zatím však jen zanedbatelné procento z nich je nízkoenergetických. Developeři jich každý rok nepostaví víc než několik desítek.

Souvisí to především s relativně vysokými náklady. Kupující totiž zaplatí o patnáct až 30 procent víc než za běžný byt. Vize, že se investice zpravidla asi po dvanácti letech vrátí, je pro mnoho lidí příliš vzdálená.

>>Typický kupující nízkoenergetické stavby je pravděpodobně ve středním věku, vzdělaný, poučený a se vztahem k životnímu prostředí, také dostatečně movitý. Kupuje pravděpodobně pro dlouhodobou konečnou potřebu rodinného bydlení,<< popisuje Jan Štefec, analytik realitně poradenské společnost King Sturge.

Velké firmy jako Skanska věří, že nízkoenergetické bydlení má v Česku potenciál. Proto čas od času zařadí tento druh výstavby do svého portfolia. Jiný velký developer - Sekyra Group - počítá s tím, že Česko stojí před boomem poptávky po tomto bydlení.

>>Ve světě jsou už dnes zřejmé změny uvažování zákazníků. Domníváme se, že trend bude stále silnější i na českém trhu,<< tvrdí Roman Kraiczy, projektový manažer Sekyra Group.

Firma plánuje stavět tento druh bydlení například na pražském Rohanském ostrově, který má v příštích patnácti až dvaceti letech zrevitalizovat.

Nedůvěra trvá

Řadu potenciálních klientů energeticky úsporného bydlení odrazuje i jistá složitost provozu v některých nízkoenergetických a zejména pak pasivních domech.

>>Lidé zvykově a pocitově preferují možnost otevírat okna, což u některých z těchto domů možné není. Většina dává přednost jednoduchému řízení domovních systémů. Specializovaná řešení mnohdy dokáže řídit jen zasvěcený člen rodiny,<< soudí Štefec.

Má na mysli třeba systémy rekuperace, tedy systémy pro předávání energie mezi přívodním a odpadním vzduchem, nebo sofistikovanější způsoby vytápění, kdy se vnitřní prostory domu zahřívají a ochlazují automaticky podle počasí.

Developeři často narážejí i na předsudky. Lidé si například často myslí, že už sám architektonický návrh takového domu musí být >>omezený<< a že se v takovém domě musí žít >>jinak<< než v tom klasickém.

>>Toto bydlení je často spojeno s užitím dřeva jako základního konstrukčního prvku. To může budit dojem nedostatečné pevnosti, stability a trvanlivosti ve srovnání s tradičním domem v duchu hesla >>cihla je cihla,<< uzavírá Štefec.

AUTOR: Pavla Kreuzigerová

Nízkoenergetický dům

  • Má spotřebu vytápění do 50 kilowatthodin na metr čtvereční za rok.
  • Jde stále o klasický dům s otevíratelnými okny bez speciálních technologií.
  • Investice do stavby může být odhadem vyšší v řádu deseti až patnácti procent.
  • Za provoz se ušetří v řádu tisíců korun ročně.


Pasivní dům

  • Tepelná ztráta domu je tak nízká, že není nutný běžný systém vytápění. Má spotřebu do patnácti kilowatthodin
  • na metr čtvereční za rok.
  • Neobejde se bez nuceného větrání a rekuperace tepla, tedy výměny energie mezi odpadním a přiváděným vzduchem.
  • Investice do stavby je vyšší v řádu patnácti až třiceti procent.
  • Za provoz se ušetří v řádu desítek tisíc korun ročně.


Zdroj: King Sturge

30 procent
O tolik je dražší výstavba nízkoenergetického bytu.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů