Sobota, 20. dubna 2024

Firmy i neziskové organizace mohou v době krize pomáhat českému školství

Firmy i neziskové organizace mohou v době krize pomáhat českému školství

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy bude v novém školním roce v souladu s programovým prohlášení vlády snižovat objem peněz, které mají vliv na kvalitu výuky, tedy na vzdělávání učitelů a didaktické pomůcky. V době rozpočtové tísně bude stát muset spoléhat na pomoc dalších partnerů. Příkladem může být projekt Zdravá abeceda, iniciovaný firmou Danone a.s., který se zaměřuje na výchovu ke zdravému životnímu stylu předškolních dětí.

Danone společně s neziskovou organizací AISIS, která projekt realizuje, se rozhodli nabídnout učitelům dotaci na účast na kurzu akreditovaném MŠMT. Všem školkám, které zařadí do svého ročního plánu tematické týdny pro zdravý životní styl, věnují navíc společenskou hru vytvořenou předním českým tvůrcem Jiřím Mikolášem. Hra je promyšlená didaktická pomůcka, která vede děti k samostatnému rozhodování v oblasti pohybových aktivit a zdravé výživy.

Program Zdravá abeceda reaguje na negativní trend zvyšování nadváhy mladé populace, kterou podle statistik trpí témeř 20 % školních dětí. Odborníci na zdraví důrazně doporučují začít s prevencí již v předškolním věku, kdy jsou děti i jejich rodiny nejvíce otevřené změnám návyků.

MŠMT však avizuje především podporu vzdělávání v anglickém jazyce, finanční a počítačové gramotnosti. Soustředí se na reformu terciálního vzdělávání, státní maturity a srovnání kvality výuky na základních školách. Mateřským školám a výchově ke zdraví se bo! hužel nedostává potřebné pozornosti. Ministerstvo však není jedinou institucí, která školám pomáhá.

"Podpora zdraví české populace je přirozenou součástí programu společenské odpovědnosti naší firmy" prohlásil Rudolf Rázek, personální ředitel Danone, a.s. "Business nelze dlouhodobě dělat tak, že jen vyrobíme a prodáme. Část zisku musíme věnovat společnosti, která nám podnikání umožňuje."

Představitel firmy, která patří k předním českým producentům mléčných výrobků, naštěstí není ve svém postoji osamocen. "V současné době realizujeme vedle Zdravé abecedy dalších pět programů, které inicioval a podporuje soukromý sektor", říká Milan Kotík z občanského sdružení AISIS. "Díky tomu dlouhodobě přinášíme inovace do vzdělávání, například v oblasti minimalizace šikany, výchovy k finanční gramotnosti nebo právnímu vědomí. Většinou se jedná o firmy se zahraničním kapitálem, kde je spolupráce státu a soukromého sektoru běžná". Podle jeho slov ale mohou konkrétním školám ve svém ! okolí pomáhat i menší regionální firmy.

Učitelé z mateřských škol tak vedle pomůcek a školení mohou díky podobným iniciativám získat i další důležitou formu podpory. Pocit, že jejich práce je důležitá a že si jí společnost váží.

Kontakt: Nikola Křístek, metodik a manažer programu Zdravá abeceda, tel. 603 553 418 begin_of_the_skype_highlighting 603 553 418 end_of_the_skype_highlighting, email: nikola.kristek@aisis.cz, www.zdrava-abeceda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů