Pátek, 19. dubna 2024

U erotických pomůcek pozor na ftaláty. Škodí vám i přírodě

U erotických pomůcek pozor na ftaláty. Škodí vám i přírodě

Svět sexu se mění. Sám akt samozřejmě nikoliv, ale tržby obchodů se sexuálními pomůckami ukazují, že přístup k sexu prochází změnami.

Ve Velké Británii se v posledních letech velmi daří erotickým butikům. Například obchod Coco de Mer, který založila Sam Roddicková, dcera majitelky Body Shopu, nedávno otevřel druhou pobočku a tržby vzrostly o 70 procent.

Butik Sh!, který se zaměřuje hlavně na ženy, také otevřel druhou londýnskou pobočku a za letošní rok má čtyřikrát vyšší tržbu než vloni. Co tyto butiky spojuje je orientace na etické a ekologicky vyrobené zboží.

"Říkám tomu `etická erotika`. Lidé si k nám chodí kupovat krásné, poctivě vyrobené hračky, které neobsahují škodlivé látky," vysvětluje Sam Roddicková.

Edinburghský sex shop Organic Pleasures je podle listu Metro v Evropě prvním, kde se dostanou jen organické výrobky. Jeho zakladatelka Lucy Tanat-Jonesová vysvětluje:

"Organic Pleasures jsem založila, abych ženám nabídla alternativu k levně a masově vyráběným vibrátorům, které se prodávají ve většině obchodů. Takové výrobky totiž často obsahují ftaláty, což je druh změkčovadla umělé hmoty. U dětských hraček byly zakázány již v roce 2007, ale v erotickém průmyslu jsou stále ještě povolené."

Ftaláty jsou spojovány s výskytem celé řady problémů od astmatu až po předčasnou pubertu u dívek a neplodnost u mužů.

"Lidé, kteří si kupují bio jogurty a vejce z volného chovu samozřejmě také chtějí užívat organické lubrikanty," dodává Tanat-Jonesová.

Erotické pomůcky bez ftalátů vás přežijí

Podnikatelka proto na konec tohoto roku chystá organické stimulující lubrikanty, biologicky odbouratelné, balené v recyklovaných lahvičkách na více použití. Také se snaží získávat co nejvíc ingrediencí v místě výroby.

Roddicková pro změnu podporuje hnutí fair trade a gumu na bičíky a vibrátory kupuje za dobrou cenu přímo od indických farmářů. Mezi její nejpopulárnější zboží ale patří vibrátory z foukaného skla.

"Tohle nejsou hračky, které byste použili a zahodili. Jsou pěkné a vyrobené z tvrzeného skla, takže se při užívání prostě nerozbijí. Jen byste je neměli házet na kamennou podlahu. Také jsou neporézní, takže se dají dobře čistit a jsou velmi hygienické. Jsou velmi elegantní. Můžete si třeba říkat, že je to něco, co jednou odkážete dětem," žertuje Roddicková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů