Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hybrid úspěšně plní své poslání

Hybrid úspěšně plní své poslání

Po dobu téměř jednoho roku mohli obyvatelé z Lyonu a okolí sledovat zkoušky hybridní technologie Renault Trucks. Renault Premium Distribution Hybrys Tech byl používán společnostmi SITA (pobočka skupiny Suez zabývající se životním prostředím) a Grand Lyon v Lyonu a okolí, kde byl zařazen do provozu za účelem svozu komunálního odpadu na začátku roku 2009. Zkoušky v reálných provozních podmínkách umožnily ověření funkčnosti tohoto nového konceptu a přinesly mnohá technická zlepšení a úpravy testovacího vozidla pro účely budoucí komercializace.

Během přibližně 500 hodin provozu vozidlo najezdilo více než 5000 km a nasbíralo 550 tun odpadu. Při tom se vystřídalo několik řidičů. Mohli ocenit pohodlné užívání a nízkou hlučnost vozidla, zejména při nastavení modu zcela elektrického sběru. Tento aspekt byl přijat pozitivně řidiči i obyvateli oblasti, kteří byli velmi spokojeni s nenápadností vozidla. Testovací vůz umožnil uživateli snížit spotřebu o 20 % až 25 %, což je výsledek odpovídající cíli projektu. Díky každodenní zpětné vazbě řidičů a popelářů během období zkoušek mohla být tato nová technologie vylepšena v mnoha směrech. Takto byla novým softwarem zajištěna pohodlnější změna z elektrického modu na spalovací. Startování bylo přepracováno, aby bylo vozidlo schopné provozu i při nízkých teplotách (-15 °C). Zvuková stránka byla upravena: zejména doplňky vozu, jako například posilovač řízení, jsou nyní díky elektrifikaci mnohem tišší. Také rozvory byly zkráceny, aby usnadnily průjezd vozidla ve stísněném měst ském prostředí.

Vozidlo vybavené nástavbou na svoz komunálního odpadu speciálně navrženou firmou Faun je poháněno motorem DXi7 Euro V 320 k spojeným s elektrickým motorem s jmenovitým výkonem 70 kW a maximálním výkonem 120 kW. Další verze se testují u společností Coca-Cola v Bruselu a Colas v Lyonu..

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů