Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Schenker pomáhá recyklovat elektroodpad - zapojila se do projektu Zelená firma, v jehož rámci mohou její zaměstnanci nosit vysloužilé elektrospotřebiče a baterie k ekologické recyklaci.

V polovině roku 2010 se podle analýzy společností INCOMA GfK mezi více než 1000 dopravci v České republice začíná situace měnit k lepšímu, co se týká výkonů. Téměř 20 % firem udává rostoucí zájem o spediční služby a rostoucí obrat i průběžný hospodářský výsledek. V kontextu s oživující se poptávkou se vyvíjí i postoj dopravních firem vůči ekologickým aspektům silniční dopravy - téměř polovina firem udává, že je pro jejich image důležité se chovat ekologicky, a další pětina připouští, že se musejí soustředit na ekologické chování kvůli požadavku svých zákazníků.

Po McDonald's začala s důrazem na zelenou už i značka KFC společnosti AmRest. Rozšířila nabídku salátů a komunikuje prostřednictvím PR své environmentální aktivity. Zveřejnila výhradního dodavatele zeleniny (Beskyd Fryčovice), proces dodávek a zpracovatele odpadů (bioplynová stanice v Kněžicích). Seznámila též s testovacím projektem na úsporu energií v restauracích KFC v Hradci Králové.

Jste z Prahy, nemate jeste plan na zarijove vikendy a nechce se vam daleko z mesta? Tady je tip na neobvykly vylet. Praze lze videt i jine prastare, uctyhodne pamatky nez ty z kamene a cihel. Je zde vyhlaseno uz 191 pamatnych stromu a mnohe z nich opravdu stoji za shlednuti, Unikatni galerii, ktera nabizi nejen mapy s umistenim, ale take fotografie jednotlivych stromu v ruznych rocnich obdobich a prakticke tipy, jak se k nim dostat, najdete na webu: http://www.prazskestromy.cz.

Poctive domaci potraviny, ceska kuchyne, zivot na venkove a spousta zvirat. To by mela zahrnovat dokumentarni reality show Mala farma, kterou zacala natacet Ceska televize. Dva mladi lide z Prahy se v ramci poradu budou snazit vybudovat uspesnou biofarmu v jihoceskem Blanskem lese.

Dvacáté forum s názvem "Světový vodní týden" včera byl zahájen v švédském hlavním městě Stockholmu, letošní téma je "světová výzva z vodní kvality": prevence, racionálně využívání a zmírnění. V dnech 5 až 11 srpna několik tisíc odborníků z celého světa budou diskutovat o otázkách, které se týkají znečištění vody a zhoršování kvality vody i další otázky společného zájmu.
Šéf Mezinárodního vodního institutu Andres Boenteer řekl, že je přesvědčen, že způsob, jakým lidí využívá vodní zdroje, se musí změnit, ale jak lze přinést změny¨, což právě se stává tématem letošního Vodního týdnu.

Další úspěšný odchov v teráriích Podkrušnohorského zooparku
Jedním z nejvýznamnějších letošních úspěchů v chovu terarijních zvířat je odchov blavora žlutého Pseudopus apodus.
Rozmnožit a odchovat se tento druh podařilo zooparku jako první zoologické zahradě v rámci UCSZ již v minulých dvou letech. Na počátku letošního roku byla zakoupena nová umělá líheň, která výrazně přispěla k úspěšnému vylíhnutí 18 mláďat.
Blavor žlutý patří svými nároky na chov a svou dostupností k velmi oblíbeným druhům. Přes svoje početné zastoupení v chovech se v lidské péči množí velmi sporadicky.
Věříme, že početnější odchov nebude ojedinělý a v příštích letech si tento úspěch zopakujeme.
blavor

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů