Sobota, 20. dubna 2024

E-zpravodaj Chytrá energie

Slabé vládní plány v zelené energetice - Ekonomické souvislosti atomu - Multimiliardové dotace pro uhlí

E-zpravodaj Chytrá energie
Energetická politika

Kocourkův zelený půlkrok

Vláda schválila plán na podporu zelené energetiky. Česká republika má do roku 2020 pokrývat 13 procent své spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Programu však chybí něco důležitého: konkrétní návrhy, které by umožnily, aby plán nezůstal pouze na papíře.

Čtěte dál
Obnovitelné zdroje

Googlujete také na větrnou elektřinu

Google podporuje čisté zdroje elektřiny. V červenci uzavřela společnost smlouvu na odběr elektřiny pro příštích dvacet let ze 114megawattového větrného parku v americkém státě Iowa.

Čtěte dál
Energetická efektivita

Zateplování může Maďarsku uspořit až 85 % energie na vytápění

Vysoce účinné rekonstrukce budov přinesou Maďarsku desetitisíce nových pracovních míst, sníží emise a sníží dovoz plynu. Zateplení 250 tisíc bytů ročně by srazilo spotřebu tepla o 85 % do roku 2030.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Stavba reaktoru ve Francii kopíruje finský neúspěch

Aktuální odhad ceny Evropského tlakovodního reaktoru (EPR) ve francouzském Flamanville se vyšplhal na 5 miliard eur. Projekt jde ve stopách stavby stejného typu jaderné elektrárny ve Finsku, která se prodražila na dvojnásobek původní smluvní ceny.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Kdo potřebuje další atomovou katedrálu?

Ekologické organizace připravily sadu připomínek k dokumentaci, kterou ČEZ připravil pro hodnocení vlivů nových temelínských reaktorů na životní prostředí (proces EIA). Riziko spatřují v jednostranném směřování energetiky s orientací na obří zdroje a vysokou spotřebu energie, místo postupné modernizace, efektivní průmyslové výroby s menší spotřebou energie a cílených impulsů, které srazí import paliv i účty za energii. Chybou je také podcenění ekonomického rizika záměru.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Trh může urychlit zavírání německých reaktorů

Generální ředitelé čtyř německých energetických gigantů hrozí odstavením atomových elektráren v případě, že by vláda pokračovala s prosazováním plánu na zavedení daně z jaderného paliva. Přitom dosud tvrdě bojovali za prodloužení životnosti reaktorů.

Čtěte dál

Ropná problematika

Pětisetmiliardová dotace na fosilní energetiku

Globální porovnání vychází nemilosrdně v neprospěch fosilních paliv: uhelná a plynová energetika a zdroje dostaly z veřejných zdrojů 557 miliard dolarů. Dotace na obnovitelné zdroje jsou dvanáctkrát menší než státní podpora na uhelnou a plynovou energetiku. Spočetla to analýza, kterou publikovala renomovaná finanční agentura Bloomberg.

Čtěte dál

Uhelná energetika

Levný a rychlý způsob, jak snížit dovoz ropy

Nová legislativa, kterou připravuje Evropská unie, srazí spotřebu nafty v nových lehkých užitkových vozech. Bude však záležet na přijatých limitech. Při dobře nastavených parametrech může být pokles dovozu ropy do unie až o 16 procent.

Čtěte dál
Klima

Elitní manažeři chtějí rychlejší růst zeleného průmyslu

Ředitelé a členové představenstev velkých firem jako Vodafone, Tesco, Nestlé, Allianz či Lloyds a dalších 22 nadnárodních korporací vyzvali EU, aby neotálela s přechodem na nízkouhlíkové čisté technologie.

Čtěte dál

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů