Úterý, 19. března 2024

Návrat vlků na Šumavu: reakce Hnutí DUHA

Hnuti DUHA komentovalo informace o moznem navratu vlku na Sumavu.

Návrat vlků na Šumavu: reakce Hnutí DUHA

Miroslav Kutal z Hnuti DUHA rekl:
"Navrat vlku na Sumavu je ocekavanou udalosti. Posledni desetileti sem vlci hledali cestu, pravdepodobne ze Slovenska, ze Saska nebo Polska. Zoologove zde az dosud zaznamenavali stopy pobytu jednotlivych vlku. Zatim vsak byly pokusy o navrat neuspesne, vetsinou koncily zastrelenim nebo dopravni nehodou. Myslivci, kteri zde vlka neocekavali, jej vetsinou zastrelili v domneni, ze je to toulavy pes. Posledniho vlka, ktery byl na Sumave zaznamenan, zastrelil lovec v Nemecku u Pasova v roce 2004."

"V Evrope neni novinkou, ze vlci osidluji oblasti, kde byli drive vyhubeni. Nejblize na Sumavu by mohli mit vlci z vychodniho Nemecka. V luzickych lesich, asi tricet kilometru od ceskych hranic, zije v soucasne dobe jiz osm vlcich smecek. Nezdokumentovany, ale verohodny udaj o pozorovani dvou vlku z letos v breznu ziskalo Hnuti DUHA take z Krusnych hor.

Na Sumave vlci maji rozsahle lesy a maji dostatecny prostor k zivotu. Proto bylo jen otazkou casu, kdy tu zalozi smecku. To se jim mozna letos konecne podarilo."

"Vlci jsou pro Sumavu duleziti. Reguluji premnozenou jeleni zver a divoka prasata. Ze Slovenska i odjinud je znamo, ze tam, kde se vlci vyskytuji, se mnohem lepe zmlazuji mlade stromky, ktere jinde spasaji premnozeni jeleni. Vlci tak pomahaji vytvaret v lesich rovnovahu a lesnikum snizuji naklady na umele budovane oplocenky a dalsi ochranu mladych listnacu a jedli."

"Jestli se vlci na Sumave udrzi, zalezi predevsim na myslivcich. Prave oni predstavuji pro vlky nejvetsi nebezpeci. Nyni, kdyz i pritomnosti vlku vedi, musi dobre zvazit, zda opravdu miri na toulaveho psa."

Kontakt:
Miroslav Kutal, telefon 728 832 889, email miroslav.kutal@hnutiduha.cz
Jaromir Blaha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů