Pátek, 29. března 2024

Fínsko uvažuje o stavbe prvej ekologickej diaľnice

Vo Fínsku môže vyrásť prvá uhlíkovo neutrálna diaľnica na svete. Vedľa klasických benzínových púmp majú stáť po celej dĺžke dobíjacie terminály pre elektromobily.

Fínsko uvažuje o stavbe prvej ekologickej diaľnice

Osvetlenie majú zabezpečovať inteligentné systémy a elektrina potrebná k prevádzkovaniu diaľnice a jej zázemia sa má vyrábať z obnoviteľných zdrojov.

Časť diaľnice E18, ktorá povedie z Helsínk do Vaalimy na hranici s Ruskom, sa môže čoskoro stať prvou ekologickou cestou na svete.

Mesto Loviisa, ktoré leží zhruba v polovici cesty medzi Helsinkami a ruskou hranicou v mieste chystanej diaľnice E18, v súčasnej dobe skúma, či je podobný projekt možné vôbec realizovať. Štúdiu začalo mesto pripravovať začiatkom roku a prvé výsledky predstavilo na verejnom fóre v prvej polovici augusta.

Nejedná sa len o diaľnicu

Zmyslom celého projektu nie je len stavba diaľnice. Vláda chce na tomto konkrétnom projekte vyskúšať model "koridoru udržateľného rozvoja", ktorý by súčasne prispieval k hospodárskemu rastu, kvalitnej doprave a ochrane životného prostredia.

Jeho tvorcovia chcú projektom prispieť k rozvoju ekonomiky regiónu. Miestne firmy by dodávali napríklad etanol, ktorý by vyrábali z odpadu a ďalších zdrojov, ktoré sú dostupné pozdĺž celej trasy diaľnice. Elektrina potrebná pre dobíjacie terminály pre elektromobily alebo k prevádzke diaľničnej infraštruktúry by sa vyrábala zo slnka alebo z vetra. Fíni chcú tiež diaľnicu osvetliť pomocou inteligentných systémov a počítajú s využitím geotermálnej energie.

Cieľom celého projektu je podporiť rozvoj a využívanie inteligentných technológií a tým prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

Termín dokončenia: 2016

Do projektu sú zapojené veľké energetické spoločnosti Fortum a Neste Oil, mestá Loviisa, Prvoo a Hamina, ležiace na trase plánovaného diaľničného úseku, a technologická spoločnosť Ensto.

Prípravná fáza bola zahájená tento rok a skončiť by mala v apríli 2011. Stavať by sa malo začať ešte v apríli 2011 a projekt by mal stáť celkom 700 mil. eur. S dokončením sa počíta v roku 2016.

Projekt by jeho tvorcovia radi čiastočne financovali z európskych dotácií na rozvoj transeurópskych sietí TEN.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů