Pátek, 19. dubna 2024

Unikátní kotel sníží náklady na teplo

Někteří občané jihočeské Bechyně se mohou těšit na letošní zimu. Cena tepla dodávaného z centrální výtopny pro ně totiž klesne o dvacet procent: z 572 na 472 korun za jeden gigajoul včetně DPH.

Unikátní kotel sníží náklady na teplo

Za touto pozitivní zprávou je rekonstrukce kotelny s přechodem od zemního plynu na topení celými balíky slámy. Vysoce účinný kotel vyrobila firma Step Trutnov, a. s.

Rekonstrukce bechyňské kotelny přijde na 50 milionů korun. >>Pro firmu Step Trutnov jsme se rozhodli na základě klasického výběrového řízení. Její kotle se nám už osvědčily v jiných městech, šetří životní prostředí a náklady na vytápění jsou ze všech dostupných paliv nejnižší,<< uvedl František Vlaha, generální ředitel brněnské akciové společnosti Erding, která kotelnu v Bechyni provozuje.

Podle jeho slov firma využila Operační program Podnikání a inovace, vyhlášený Ministerstvem průmyslu a obchodu, a získala tak dvacetimilionovou dotaci. >>Jednalo se o třetí výzvu k předkládání projektů v rámci programu podpory EKO-ENERGIE. Dotací jsme pokryli 40 procent nákladů, zbytek hradili z vlastních zdrojů,<< doplnil František Vlaha.

V Bechyni bude instalován kotel o výkonu 3,5 MW, který bude vytápět přibližně tisíc bytů, dvě základní školy, dům s pečovatelskou službou a Střední keramickou školu.

PUNC KVALITY STVRDILA CENA BLF

Kotle na spalování biomasy akciové společnosti Step Trutnov získaly letos v květnu prestižní ocenění Cena zdraví a bezpečného životního prostředí od neziskového sdružení mezinárodních a českých firem Business Leaders Forum (BLF). Trutnovská firma vyrábí kotle na spalování celých balíků slámy bez nutnosti jejich rozdružování nebo dělení na menší části. Jednoduchá technologie využívající vlastní patentovou ochranu zaručuje vysokou účinnost, nízké emise, jednoduchou obsluhu a šetří náklady za energeticky náročné řezání a rozdružování slámy. Umožňuje to unikátní řešení spalovací komory. Balíky slámy určené k topení by však neměly přesahovat 20procentní vlhkost, aby bylo zaručeno kvalitní hoření a plnění emisních limitů.

>>Kotle vyrábíme v několika výkonových řadách, malé od 70 do 110 kW nebo velké průmyslové kotle pro dodávky centrálního tepla s výkony od 100 kW až po 5 MW. Nyní zavádíme do výroby kotel řady KS s výkony od 50-100 kW, v němž se topí malými balíky slámy, přičemž se do kotlů může přikládat ručně bez použití mechanizace. Jde o zařízení vhodné do menších hospodářských a průmyslových objektů a kromě celých balíků slámy se v něm může spalovat i seno, řepková sláma, dřevo, papír,<< vysvětlil Libor Pavlíček, MBA, předseda představenstva společnosti Step Trutnov.

Výhodou těchto kotlů jsou velká přikládací dvířka, dlouhá spalovací komora o velkém průměru a velmi jednoduchá technologie hoření s účinným spalováním. Kotle se dodávají jako kompaktní zařízení a pro efektivní využívání se doporučuje připojení k akumulační nádrži.

SFŽP JE PŘIPRAVEN PODPOŘIT PODOBNÉ PROJEKTY OBCÍ

Neziskové organizace, stejně jako obce, mohou na projekty s použitím uvedených technologií získat až 90procentní podporu od Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

>>Jde o podporu z Operačního programu Životní prostředí, konkrétně z jeho prioritní osy 3,<< potvrdila tisková mluvčí SFŽP Lenka Brandtová. Ovšem s tím, že podpora není určena fyzickým osobám. >>Obdržet ji mohou obce, například na vytápění mateřských škol. Žádat o podporu lze také pro projekty typu centrální kotelna obce a teplovodní rozvody se stanicemi k jednotlivým objektům v obci. Náklady na takové projekty kotelen musí být vyšší než 0,3 mil. Kč,<< upřesnila mluvčí.

OCENĚNÍ OTEVÍRÁ VÝROBCI NOVÉ EXPORTNÍ MOŽNOSTI

>>Ocenění od BLF si vážíme, protože nás katapultovalo do celoevropské soutěže The European Business Awards for the Environment - Evropská ekologická cena pro podnikatele, o niž se utkávají firmy z celé Evropy,<< konstatoval Libor Pavlíček s tím, že se firmě mohou otevřít i nové exportní možnosti. Zatím Step Trutnov exportuje více než 38 procent produkce především do států EU, ale i do Ruska či na Ukrajinu.

Step Trutnov se úspěšně zapojila do několika programů podpořených Evropskou unií. Například z OP Podnikání a inovace získala desítky miliónů korun na zakoupení nových technologií a hal nebo na výstavbu vlastní kotelny pro spalování celých balíků biomasy, čímž 5,5krát snížila své celoroční náklady na vytápění.

Step Trutnov je ryze česká firma, která trvale zaměstnává pět desítek pracovníků a další pak externě. Její loňský obrat se pohyboval na úrovni 100 milionů korun. >>Pro rok 2010 počítáme prakticky se stoprocentním růstem obratu,<< uzavřel předseda představenstva Libor Pavlíček.


Náklady na vytápění při spotřebě 1195 GJ za rok (zhruba 60 bytů podle tabulek TZB info)

Balíková sláma 82 986 Kč

Dřevo 207 352 Kč

Štěpka 239 000 Kč

Obilí 249 935 Kč

Tepelné čerpadlo 262 859 Kč

Hnědé uhlí 301 768 Kč

Dřevěné pelety 326 773 Kč

Dřevěné brikety 364 190 Kč

Černé uhlí 376 230 Kč

Zemní plyn 452 734 Kč

Centrální zásobování teplem 487 755 Kč

Koks 525 600 Kč

Lehký topný olej ELTO 591 426 Kč

Propan 607 686 Kč

Elektřina akumulace 640 489 Kč

Elektřina přímotop 796 221 Kč

ZDROJ: STEP TRUTNOV

AUTOR: JOSEF ŠÍF

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů