Čtvrtek, 28. března 2024

Je tento igelitový obal skutečně ekologicky šetrný?

Je tento igelitový obal skutečně ekologicky šetrný?

Společnost BASF vytvořila nový online nástroj, který umožní snadno vypočítat ekologickou stopu výrobku. Nový online nástroj Ecovio Eco-Efficiency Compass (E3C) vytvořený zmíněnou firmou pomůže jednoduše určit ekologický profil výrobku, např. nákupní tašky či plastového obalu.

V období probíhajících diskusí o klimatických změnách a životním prostředí, se zástupci obalového průmyslu, spotřebitelé i politici čím dál častěji setkávají s otázkou, kdy má smysl používat biologicky odbouratelné plasty. Kdokoli chtěl doposud založit své rozhodnutí na solidních argumentech, se musel uchýlit k rozsáhlé individuální analýze ekoúčinnosti či jiného posuzování životního cyklu (LCA), pomocí kterého by se podrobně zkoumala spotřeba zdrojů při výrobě, používání a likvidaci daného plastového výrobku. Ecovio Eco-Efficiency Compass (E³C) toto rozhodování v budoucnosti velmi usnadní.

Software E³C shrnuje všechna důležitá data týkající se výroby a likvidace vybraných produktů - poznatky z mnoha rozsáhlých analýz ekoúčinnosti - do jednoduchého uživatelsky přívětivého programu. Jeho prostřednictvím je možné rychle porovnat různé parametry, které jsou zásadní pro ekologické hodnocení daného výrobku, a přímo tak odhalit jejich vliv na jeho ekoúčinnost. Jednoduché porovnání ekologických stop u jednotlivých postupů umožňuje uživateli rychle zjistit, zda je na základě závěrečné analýzy biologicky odbouratelný plast skutečně ekologicky šetrnější.

Udržitelné produkty? Stačí jedno kliknutí

Komplexní metody posuzování životního cyklu, jako např. "Analýza ekoúčinnosti" vyvinutá společností BASF, už mnoho let pomáhají uživatelům při správné volbě mezi různými produktovými a procesními alternativami. Za tímto účelem tyto analýzy důkladně a kvantitativně zkoumají a vyhodnocují spotřebu zdrojů, ekologický dopad a ekonomické důsledky v průběhu výroby, používání a konečné fáze životnosti daného materiálu při konkrétním použití. Vzhledem k podrobnému zkoumání a vyhodnocování jsou však tyto studie složité, a není proto možné učinit na jejich základě při vybírání z několika různých materiálů flexibilní a rychlá rozhodnutí.

A právě zde vstupuje do hry nový nástroj Eco-Efficiency Compass. Internetový program se vstupní maskou je navržen tak, aby uživatelé mohli vzájemně kombinovat několik různých parametrů, které jsou relevantní pro ekologický profil vybraného produktu, jako je například nákupní taška. Tyto parametry zahrnují nejen výběr obalového materiálu - v případě potřeby až na úroveň monomerů - ale také hmotnost tašky a druh postupu při její likvidaci. Je zde tedy obsažen celý životní cyklus produktu, od výběru základní suroviny až po jeho likvidaci.

Uživatelé nejprve obdrží výsledky analýzy v podobě radarového a strukturního diagramu, který přehledně a logicky znázorňuje ekoúčinnost jednotlivých srovnávaných postupů. Tento přehled již znázorní v jakých případech má daná varianta produktu své výhody a nevýhody, například v oblasti spotřeby zdrojů nebo produkce emisí.

Novinku bude testovat obchod

V současné době je nový Ecovio Eco-Efficiency Compass navržen na míru vyhodnocování ekoúčinnosti nákupních tašek a pěnových tácků, používaných v celém maloobchodním sektoru. Odborníci nyní pracují na zapracovávání modelů pro papírové obaly a balicí folie. To pomůže zjistit ekoúčinnost papírových pohárků a nápojových obalů a také zajistit, aby v těchto sektorech byly biologicky odbouratelné plasty používány jen tehdy, kdy jsou skutečně více udržitelným řešením při zachování alespoň srovnatelné užitkové hodnoty.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů